Tolerera mindre, acceptera mer

Har svårt för hur ordet tolerant används, och tror att världen skulle bli lite bättre om det tolererades mindre och accepterades mera.

Att tolerera är att tåla något, inte mera eller mindre. Du kanske inte gillar invandrare men du tål att det finns i samma område som du. Du kanske inte gillar <sätt in=”” valfri=”” politiskt=”” åskådning=””> men du tål att de finns. I grunden så innebär det att det får finnas en hel del ovilja inom tolerans. Men eftersom en tillåter det så är det helt okej. Att bara för att du inte propagerar för att förbjuda eller att få bort någonting, så är du en god och tolerant människa.

Det är inte så enkelt. Du kan vara väldigt intolerant, men fortfarande vara ”tolerant”. Dels för att det en tål ofta har en gräns. Du kanske är tolerant mot inflyttning så länge det rör sig om 3-4 familjer, men du kan inte tolerera 5. Att vara tolerant innebär att du i teorin också sätter en gräns för hur mycket du tål.

I motsatsen till acceptans som innebär ett godkännande utan förbehåll. I exemplet inflyttning innebär det att all inflyttning är bra.

Det här är förstås väldig polariserande. Vilket i sig inte är något problem så länge frågeställningen är klar och bra formulerad. Dessutom är det var och en fritt att formulera sin egen frågeställning och ställningstagande om det inte passar. Att det sedan inte är lättåtkomligt eller lätt gjort i en snuttifierad värld är ett helt annat problem.

Sedan har vi frågan om vad en kan vara tolerant emot. Kan en vara tolerant emot demokratiska grundrättigheter som religionsfrihet? sexualitet? ska en tolerera islam, eller homosexualitet, när det ändå ska vara så att det är accepterat utan förbehåll.

Så antingen accepterar du eller så gör du det inte. Tolerant kan en bara vara emot mjölkprodukter.

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 Dag 98 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tolerera mindre, acceptera mer

  1. Ping: Spelar det roll om vi kallar det massarbetslöshet? | Jakten på berättelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s