Reflektioner: abf-panel Ett samtal om kvinnor i media

#genus #nyhetsmedia Lyssnade tidigare ikväll på ett panelsamtal anordnat av ABF men titeln ”Ett samtal om kvinnor i media” med Jonas Bladh Nya Åland, Astrid Olhagen  på Ålands Radio och Niklas Lampi Ålandstidningen.

Vet väll inte om det kom fram något mera revolutionernande, mera än att mediakonsumtionen mestadels gjordes av kvinnor. Och att det således är mycket intressant att nå fram till kvinnor. Efter det så blir det lite svårare och råddigare. En bred och jämställd nyhetsrapportering behövs för att lokaltidningen ska fungnerna. Vilket inte nödvändigtvis är sant, men det låter bra.

Jag fick ett par stenar till min tes att allt faller på redaktionen. Även om nyhetsmedia speglar samhället så speglar det också en hel del om vilka människor som gör nyheterna. Föräldrar kanske är mera intresserade av skolan. Nån med sjukdom i släkten är mera inne på sjukvården. Det finns en ryggrad av objektivetet, men det krävs också en del egen drivkraft och intresse för att kunna rapportera. För att inte tala om att det finns en del saker i väggarna och det är inte alltid sågspån. Det finns traditioner, och ibland är det lättare att falla platt än att driva tex. ett jämställdhetscase genom redaktionen.

Så vi har ett tvåeggat svärd där, små redaktioner gör att det är lättare att göra det en vill (som jämställd journalistik) men små redaktioner gör att likriktiningen, konfliktäddslan är större. Såvida inte det finns nått sätt att ”hata” varandra men fortfarande göra tidning tillsammans.

Det är också så, vilket lyftes fram av panelen, att det finns en blind-spot när det gäller vilken rapportering som saknas. Vilket är intressant om det skulle vara ett aktivt val att göra en ojämställd rapportering.

Staus quo råder, det kommer inte att bli sämre och det blir låååååååå-åååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååångsamt bättre.

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 Dag 89 av 100
Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Reflektioner: abf-panel Ett samtal om kvinnor i media

  1. Mia Hanström skriver:

    Kul att du skrev, snabb var du, en liten rättelse som säkert byggde på att jag inte var tydlig. Astrid Olhagen redaktionschef medverkade från radion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s