#EUvaletFI Kandidatdebatten i #ylefem igårkväll

#EUvaletFI Har det lite halvdåligt med internettid igårkväll när YLE sände kandidatdebatt med euvalskandidaterna, så det blide inget twittrande. (ledsen gråtande emoj) Men det blide lite skrivande ändå.

Du kan se hela debatten på webben: YLE arena: EU valdebatt

Det är en levande debatt, och jämfört med liknande program i SVT så är det en fullkomlig explostion av politiska åsikter. Eller om det bara på något sätt ser mera familjärt.

Hade svårt att smälta tågsceneriet som ramade in debatten. Som tur är så flyter tågresan in i bakgrunden snabbt. Ingen som tycke att EU spårat ut, eller ville dra i nödbromsen, eller ens tycke att EU-arbetet gick som på räls. Bortsett från ett lätt surealistisk besök av utklädd tågpersonal som delar ut kaffe och vatten till debattörerna. Och från presentationerna av de nya ämnen, som får en att tänka på frågesportsprogrammet på spåret.

Jag är lite osäker på det här sättet att lätta upp politiken. Tror att det går att göra, skulle älska att se svenska Thelma&Louse som gör bra infotainment (landet brunsås, Historiaätarna) kunde göra bra “politainment”. Men det gäller att det sker på klara premisser.

Nu skulle inte säga att det är en alltför stort övergrepp, eller problem, men jag får flashbacks till danska dramaserien Borgen när en tvnyhetsproducent slår bakut när han får orden ovanifrån att göra om den tv-sända valdebatten till någon frågesporttsjippo. Just här i verklighetens Yles femma funkar lite sådär halvfumligt, men den hyper-konsvervativa pensionären i mig hytter med näven.

Det är lite Games of thrones att hålla reda på 16 personer som nästan, och då och då till och med, pratar i munnen på varandra. Det är nästa lika tätt med referenser som jag knappt känner till. Det verkar så illa att jag känner till den finska exportindustrin lika bra som jag känner till vättarna i Moria.

med det sagt

Hållplatserna

Grekland … eller krisens grekland som den kallas numera. Bra poänger att två av tre i kristrion Portugal, Spanien, Grekland, har börja gå bättre. Och den sita grekland, så öven om krisen inte är över så verkar det komma postiva signaler. Men det gör inte frågan mindre aktuell. Den leder fortfarande in på frågan om ansvar, vem som ska ta det och vem som ska avkrävas det.
Euron Det var en intressant debatt om Euron och dess forsatta varande. Intressant också att de flesta tyckte att en svagare euro skulle ha en postiv effekt på ekonomin. Det var också intressant att det inte kom fram några mera progressiva ideer hur EU ska utveckla Euron. Inte för att jag vet hur det skulle se ut idag, men skulle jag hört det så skulle jag vetat.
Kiev, Ukraina Ryssland verkar vara problematisk, och ingen verkar på egen hand ha riktigt koll på dramat mellan Ryssland-EU-Ukraina-NATO-USA. Eller hur verktygslådan med sannktioner, militär, löften. Den här kombinerade spelplanen av tre i rad fia med knuff och schack. När det gäller att förstå Ryssland och Putin så är det bättre. Kanske för att det är en relation som växt fram. Såklart varierade det mellan debattörerna, men om jag får generelliserat utifrån debatten.
Roligt annars att höra att Ålandsexemplet kom fram som exempel men inte från sfp, utan från v.
London Hängde inte alls med här.

Den avslutande frågan är smått genialisk. En enkel fråga som säger en hel del.

Lite personliga reflektioner:

  • Imponerad av Alexander Stubb (saml) i sina blå glasögon, sätt att argumentera. Han var seriös och samlad, men då och då kikade det fram en mera pojkaktig sida. Inget fel med det men en intressant sympatisk kontrast. Tror också det är första gången jag har sett honom i den här situationen.
  • Nils Torvalds (sfp) plockade också en hel del poäng hos mig i sin nestorsroll.
  • Wivan Nygård-Fagerudd (sfp) fick in miljön på ett hörn, uppskattade också att hon kunde lyfta fram att vi lever i föränderliga tider […] där nokia inte regnar ner pengar på oss
  • När det gäller kandidaterna på vänsterkanten gjorde Li Andersson (v) bra ifrån sig,
  • Kort susade det en utseenderecenstion via SMS på skärmen bakom programledarna. Vällidgt snabbt. En kort blänkare att patrarikaet finns kvar i en tv-soffa där ute.
  • Jag saknade en del frågor. Feminism, dataövervakning, copyright, miljö, energi, imigration. Speciellt efter att sett Kodjos program om EU på en annan kanal samma kväll.
Denna bloggpost är en del i bloggutmaningen #blogg100 Dag 83 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s