En dag på tweetdeck -maximera nyttan

Twitter/ Tweetdeck En vanlig dag, som idag, har jag öppet 32 flikar i tweetdeck. Alla är förstås inte lika aktiva. Flera flikar är för mentions, favorites, och egna tweets. På det är ett par flikar välldigt lika varandra. Sökningen #åland, och sökningen ”åland” ger inte samma resulat, vilket kräver att det ska vara två flikar öppna. (I regel så ger sökningen ”åland” också hashtagar, medans ”#åland” enbart ger hashtagar. Men då och då missas tweets vilket två flikar ger en viss försäkring emot).
Det ger en bra överblick Att ha många flikar öppna ger också fördelen att jag relativt snabbt kan hitta det som är det mest intressanta på twitter just nu, utifrån mina egenredigerade och andras listor. Jag behöver inte scrolla igenom alla tweets. Utan behöver bara gå i sidled för att se vad som är på gång. Kollar jag morgon, kväll så har jag bra koll på vad som händer. Vilket är är den bästa kuren emot FOMO. Att jag sedan också kollar twitter när jag har tråkigt är en annan sak.

Screen Shot 2014-04-25 at 12.20.15

En vanlig morgon 32 flikar öppna om allt från krim till New York, comic sans till SMR.

Vid nyhetshändelser

Om det händer något stort oväntat på twitter så gäller det att öppna så många flikar som möjligt och göra dem så intressanta som möjligt. I regel så kommer det att dyka upp flera olika hashtags. All intressanta tweets kommer inte ha en hashtag. Det kommer att vara en välldigt liten grupp twittrare som kommer att ha förstahandsinformation (I förhållande till hur många som kommer att twittra om det). Det kan löna sig att gå tillbaka två tre timmar innan för att hitta konton som är på rätt plats, eller har insikt.

Det lönar sig att att vara aktiv på twitter för att redan innan tex. krimkrisen ha koll på twittare som har aktorittet på området. Du kommer också att ha koll på obereoende, åsikter och så vidare som gör det lättare att utvärdera de kommentater och information kontot ger i från sig. Även partisk information från ett partiskt konto kan vara bra om en inte har illustioner om informationen. (Vilket en förstås alltid ska ha på internet. Men om en kan redan från början kan sortera in ett konto under tex. pro-ryskt så kan du gå in ett pro-ryskt kritiskt mode och snappa upp vad som är rent bullshit och vad som kan ha ett korn av sanning i sig).

Screen Shot 2014-04-25 at 12.43.32

Så här se ”filtered by” menyn ut för en lista.

 • Använd Filterd by både för sökningar och listor. Du kan begränsa:
  • Språk.
  • Exludera eller inkludera visa nyckelord. Om du tex. har en londonlista med bra twittare och det händer något på picadelly circus så har du en bra början här.
  • Typ av tweet. Om du bara vill se bilder, video, länkar.
  • Hur många retweets och favortiter som tweetsen ska få. Speciellt bra om du är nyfiken på opinionen kring en debatt, eller tv-program. Men det kräver också att tex. tv-programmet också har en twitterpublik som tex. svt debatt
  • Om retweets ska vara med eller ej. Rensar rejält i listan, och det ger fördelen att varje ny tweet verkligen är ny. Och inte en för två timmar sedan som retweetats.
  • Storleken på bilder. Sätter per atomatik största möjliga. Även om det stör rytmen en anning när en ska läsa tweets. Brukar ge lettrådar till vilka nyhetsmedier som är på plats när det kan vara skämrdumpar från någon (webb)tv-kanal, eller bambuserfeed.
 • Utrifrån sökflikarna sortera ut de som ger mest relevant matrial och sätt dem i en egen lista i en egen flk. Detta för att de kanske inte kommer att använda rätt hashtag eller nyckelord i varje tweet trots att de har relevant input.
 • Använd funktionen Add to a custom timeline För tweets som har ett särskilt värde.
Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 Dag 56 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Sociala Medier, Twitter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s