Write-in för kvinnliga konstnärer även på Åland och i svenskfinland?

Feminism och nätaktivism Gårdagens sädning av P1 obs tog bland annat upp feministisk nätaktivism på wikipedia. Som förde fram något som jag hoppas på att skulle fångas upp i min härhet. Write-ins för att föra fram kvinnor som konstnärer (och annars också) i historien och samtiden.

Problemet är att wikipedia, och internet i stort är rätt är rätt fatigt på information om kvinnors konstnärskap. Linda Fagerström säger själv i obs, ”Något enstaka lågupplöst foto. Suddiga konstverk. Ingen post på Wikipedia. Och insikten drabbade mig: det är ju ohållbart att fortsätta förbanna mörkret när man kan tända ljus”

Ett sätt att lösa det. Förutom att sätta sig själv framför dator och göra research och skriande är att anordna Art and feminism edit-athon eller texten på wikipedia Art and feminism edit-athon. En form av hacketon för att skapa och att redigera artiklarna om kvinnliga konstnärer under ett koncentrerat tillfälle.

Det borde väll också kunna göras på Åland och i svenskfinland. Kanske till och med i samband med den write-in som nämns ska hända nu i juni i malmö. Svenska wikipeda är ju också en källa till information för svenskspråkiga i finland, så relevansen finns ju där.

Du kan lyssna eller läsa på konsthistorikern Linda Fagerström här KVINNOR I KONSTEN: Berättelsen om konstens kvinnor skrivs underifrån

Denna bloggpost är en del av bloggutamningen #blogg100 Dag 47 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s