När ska Emmaus tvätta bort nazistklottret från sitt nya hus?

Nazism Nu finns det flera tolkningar av vad ett kors i en cirkel kan betyda. Och det är inte per atomatik nazistiskt. För det är svårt att säga vad människan som klottrade på väggen för en massa år sedan avsåg. Med liknade blå färg står det lite längre bort på vägen ett slagord för att röka på. Dessutom tror jag inte att de flesta reflektera eller noterar över att solkorset är en nazistisk symbol. Men när man tänker efter på att det både har klottrats hakkors, och vargkrokar de senaste åren så kan det inte skada att tänka worst case senario. Det är ett solkors och de som klottade det vill visa på att det finns nazistiska tendenser eller sympatier på Åland.

IMG_0112

Det är flera nazistiska organisationer använder solkorset som symbol. Historiskt Nordiska rikspartiet. Idag bland annat national samling i norge. Det är en gamal symbol från bronsåldern som inte ska vara alltför sällsyynt att hitta i hällristningar. Och den ”urnordiska” kvaliteten ska ha gjort den populär hos nationalsocialister.  Expo skriver såhär om symbolen i sitt symbollexikon:

[—] Aktivister inom dagens extremhöger använder solhjulet för att framhäva ett nordeuropeiskt kulturarv. Bland annat pryder symbolen skivomslag för vikt makt-band och är också Nordiska Rikspartiets organisationssymbol.

Med det i tankarna, undrar om det går snabbare att få klottret övermålat nu? Eller får de vara kvar lika många år som det varit upp till?

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 Dag 35 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Främlingsfientlighet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s