ÅRTV inget hot mot lokal gammelmedia

2013-08-10 16.07.52Media Ledarna i båda lokaltidningarna idag går under rubriken Ålands radio hotar mediemångfalden. I korthet så propagerar de för att Ålands radio ska syssla med radio och inte internet, så att deras reklammarknad blir ohotad. Ålands Radios redaktionschef Astrid Olhagen svarar Chefredaktörerna attackerar Ålands Radios närvaro på nätet

”Om man ska ha public service så måste innehållet i den journalistiska produktionen finnas där användarna finns, det vill säga även på nätet. Når inte public service-journalistiken publiken fyller den ingen funktion i samhället, och då behöver vi inte ha den”

Det här en STOOORT ämne, som tangerar public service roll, hur journalistik ska finanseras, digitalisering, demokrati. Men i ett försök att inte sväva ut för mycket ÅRTV publicerar mycket på webben. I alla fall under den veckan i december 2012 när jag kollade på hur ofta det kommer nya uppdateringar så var Ålands radio i topp. Webbpubliceringsfrekvens för Åländska nyhetsmedier Då i slutet av 2012 hade inte, som idag någon av lokaltidningarna embraced internetmediet.

Den första regeln för att klara sig på internet är att vara relevant, men också att vara uppdaterad. Igenom att använda sin hemsida som reklamplank för andra företag och och sin egna texter i den fysika tidningen så gjorde de sig irrelavanta på internet. De gjorde alltså sig själva obsolete redan från början. Något som de nu märker idag när de ska fasa ut tidningstryckeriet för ipads. Det är alltså inte konkurensen som är dödande, det är deras egna beslut.

Det här med den så kallade konkurenssituationen är också intressant. På internet så konkurerar allt med allt. När jag vaknade i morse så kan jag välja emllan att läsa om ukraina, egypten, titta på bebisbilder, få en kort föreläsning om drönare, eller läsa lokalnyheter. Att ta bort ÅRTVs nyhetstexter från internet gör ingen skillnad, de kunde lika gärna kräva att youtube skulle blockas. Eller för att vara snäppet mera seriös, aftonbladet. Och hur är det med polisens pressutsick som copy-pastas rätt av. Ska det inte också försvinna för att det förstör för den reklamfianserade journalistiken?

För det finns ingen konkurrens. Inte på riktigt. ÅRTVs dominas beror på tidningarnas egna val att inte vara aktiva. Om de nu skärper upp sitt digitala game så kommer flera besökare. Och när det sker så kommer den kompleterande rollerna de tre aktörerna har i trad. media världen att infinna sig. Public service berättar vad folk behöver veta, lokaltidningarna berättar vad de vill höra, och vill betala för.

För det behövs en oberoende källa som nästan gratis kan leverera nyheter, även på webben. Risken är annars att de som inte kan eller vill betala för nyheter stängs ute. Vilket skulle vara på riktigt ett hot mot demokratin, med skapandet av en klass av upplysta medvetna, och en klass av omedvetna oinformerade. Okundskap leder till rädsla … ”Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering”

Till sist. Jag tror inte att det längre är möjligt att ta betalt för förmedla nyheter. Inte enbart i varje fall. Nyheter är gratis, när vem som helst kan förmedla dem. Privatpersoner, dataprogram, organisationer, företag. Det som en däremot kan ta betalt för är förtroende, expertis, kommentatorer, redaktörsskap. Att det finns en person som bevakar the big picture, istället för the big story. För att göra det konkret, att en journalist bevakar USAs drönkrig och ser sambandet. Istället för att berätta om isolerade händelser i Jemen eller Pakistan. Knyta samman trådarna och göra åtminstånde delar av  världen begriplig.

Denna bloggpost är en del av bloggutamningen #blogg100 Dag 33 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s