YLEs valgalupp vs. facebook-likes -inte samma sak

#eurovaalit I slutet av förra veckan publicerade YLE en valpejlning inför europaparlamentsvalet nu i maj YLE: Kärvt för Gröna, SFP och KD i EU-valet Som jag i den här bloggposten har tänkt använda som underlag för att se hur representativt facebook är i ”verkligehten”.

Antalet likes är sammanräknade för varje partis kandidat som har en kampanjsida. Vilket långt från alla har. På det ska en komma ihåg att ett konto/person kan gilla flera kampanjsidor inom samma parti eller olika partier.
imageDet ställer också till det att vi ställer olika frågor. Jag ser på vilka kandidater som får mest likes, och lägger samma det till partierna. Medas jag inte tror att galuppen stälde så specifika frågor.

Skulle vara intressant att se demografin för partisympatisörerna och jämföra den med facebook. Det jag kan gissa från det här är att de som röstar på de gröna är rätt unga (ung som under 40 år) och bor i städer eller huvudstadsregionen. Men utan att kunna belägga det närmare. Det kan också vara så att en som gillar en europaparlamentskandidat från de gröna klickar like på alla partiets kandidater, Medans andra partiers sympatisörer är lite mera måtliga med det.

Sannfinländarna är också intressanta, i den här jämförelsen mellan facebook och galupper. Om det är tabu att gilla sannfinländarna på facebook, om deras sympatitöer inte använder facebook, eller att deras kandidater som är på facebook inte är populära? Eller om det kan vara så att folk gillar ideen om sannfinländarna mera än vad de gillar företrädarna för partitet?

Många frågor att fundera över blir det

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 Dag 29 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i EP-valet 2014, Facebook, Politisk Kommunikation, Sociala Medier och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s