Vad perspektivet i en bild säger om makt

Bildkritik Igår lördags trillade ner ett reklamblad från en nystarat märklarbolag(?) Det som intresserade mig mest var frimärksbilderna av själva mäklarna.

Kort: Bägge bildern är i gråskala, vilket är ett sätt att visa på någon form seriositet eller att bilden är dokumentär. Offeciellt, profecieonellt stramt, förtroendegivande om en nu överväger att överlåta bostadsförsälningarna och värderingar till de här personerna.

Vilket får mig att fundera lite på hur det skulle uppfattas om det istället var två selfies som fick representera mäklarna på reklamlappen. Komplet med blur, filter och alla andra attreraljer. Som enskild bild i en annons kanske oseriöst, men över tid i din insta/facebook-feed kanske förtroendeskapande?

Men till huvudsaken i de här porträtten.

photo1

Det som slår mig mest är hur tydligt olika perspektiven är. Bilden på kvinnan är taget ur ett lätt fågelperspektiv. De vill säga att vi ser henne lite från ovan. Bilden på mannen är taget ur ett lätt grodperspektiv. De vill säga att vi ser homom lite från nedan. Vilket är ett rätt vanligt sätt att porträttera makt. Vilket perspektiv fotografen/ bildskaparen använder pekar också på hur vi ska se motivet. Ser vi upp mot det, grodperspektiv så ska vi respektera det. Makten är ovanför oss. Är det under oss så ser vi bokstavligen ner på motiviet. Med andra ord i det här fallet ska vi, som betraktare av bilden, se ner på kvinnor och upp mot män.

Nu är det här överkurs när det gäller genusanalys av bilder. Men det också ett bra exempel på hur friktionslöst och enkelt det är att visa på att det är en skillnad på en man och en kvinna i samma yrke som råkade hamna i min brevlåda.

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 Dag 23 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Annons, Feminism och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s