Åland mera extremt närdemokratiskt, än byråkratiskt

marmorborgenÅland Igår publicerade di.se en text med rubriken Ålands extrema byråkrati. Som jag inte riktigt känner igen mig i.

Ja, åland är en stor samhällsapparat. Och den verkar ännu större när en säger 16 kommuner, 4 200 anställda på en befolkning på snart 28 000. Men säger ingenting om det är heltidstjänster eller vilka uppgifter de sköter. Ålands Hälso och sjukvård är en stor bit, vi har skola, vi har hemstjänst, äldrevård. Orkar inte leta reda på de exakta sifforna men de flesta är Hands on.

Och i faktarutan, för tydligen får det inte plats i texten, kan vi lästa varför. Självstyrelsen. Åland är ett eget litet system som samverkar med systemet i riket (resten av finland). Det gör att vi inte kan lämna över samhällsfunktioner till helsingfors utan måste göra en hel del själv. Det kanske inte är den bästa lösningen, men det är den lösningen som gör att vi kan vara kvar som en del av Finland. Allternativet för denna stora samhällsapparat är att ge upp självstyrelsen, eller ge undermålig samhällsservice. Något som få om ens någon politiker propagerar för idag.

Och i kommentatorsfälten kommer de av krimkrisen allt vanligare Ålandsreferenserna, om omröstning, nationalitet, och var Åland ska tillhöra. Ålänningarna är svenskar! De skulle rösta ditten och daten om en återförening med Sverige. Allt enligt den gamla devisen ett land ett folk.

Det häpnandsväckande, för dessa kommentatorer, är att flera olika nationaliter allt som offtast kan samsas i samma stat. Och stater som bara har en folkgrupp hör till undantagen. De alldra flesta människor på jorden behöver kunna två språk för att klara av vardagen säger något om hur uppblandad världen är. Det är inte en udda sak att ålänningarna pratar svenska, under egen flagg i Finland. Det är inget att höja ögonbrynet för. Vi har gjort det i 90 år  under självstyrelsen och kommer antagligen göra det ett bra tag framöver. Get use to it

Självstyrelsen är inte det intressanta med Åland. Det intressanta är hur man gör att närdemokrati kan fungnera. Det intressanta är hur man kan hålla nere arbetslösheten på en lagom nivå. Det intressanta är hur man gör ett samhälle så klimatneutralt som möjligt. Det intressanta är hur man kan använda självstyrelsen för att göra så bra som möjligt.

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 dag 21 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s