Barn som spelar mera tillgång än motgång

Gamer

#axpol/ datorspel Tony Asumaa (lib) skrev följande bloggpost om LR handlingsprogram mot riskbruk och missbruk Barn och ungdomars spelvanor ett växande problem
I rapporten tar de främst upp spel om pengar. Och inte det mera disskutabla datorspelsberoendet. Men jag kan hålla med om att det är konistigt att de inte undersöks hur barn spelar med mengar, även om det är förbjudet. Men på lagtingsledamoten låter det  ändå som annat spelande också verkar vara farligt.

”Många av dagens digitala spel driver barn och ungdomarna att bara bli skickligare och skickligare, vilket kan förleda dem att tro att detta även gäller när det kommer till penningspel. Vissa aspekter i hur spelen är utformade kan öka motivationen till att spela och i slutändan vinna.
Det har därför i många sammanhang konstaterats att ungdomars digitala spelande är en inkörsport till spel på spelautomater och penningspel på internet. För flera ungdomar leder det tyvärr också längre fram i livet till ett spelberoende”.

Jag skulle inte vara så allarmistisk och säga att det är ett växande problem. Flera spelar datorspel, och det är en riskfaktor för att hamna i det ”riktiga spelberoendet”. Men det är också snusande, och högre alkholintag, och tusen andra saker. Min generation, födda på sent 80-tal borde också vara den första att drabbas av följderna av nintendo 64, playstation och game boy. MEN Åsub ger inte så mycket stöd för det:

”Endast 7 procent av 18-24 åringarna uppgav att de spelat för pengar den senaste veckan jämfört med 37 procent av 50-59 åringarna”

Yngre generationer verkar alltså spela mindre om pengar trots allt datorspelande.

Generellt tror jag att datorspelande ger mera än vad det tar. Visst far några illa, och det ska motarbetas. Böcker är farliga och har lett till självmord bland sina läsare. Samma sak med idrotten.

Vilket är synd då datorspel är en av de ultimata sättet att utveckla ett tänkande för den komplexa värld vi lever i. Du kan exprimentera med att ta olika roller, strategier och taktiker. I mera anvanderade spel kan du lära dig att i detalj att förstå historiska händelser, bygga relationer, sammarbete. Samma sak med att läsa av situationer och snabbt ta det bästa beslutet. Tålamod och utålighet för att nå mål. Och det bästa av allt är att det går att misslyckas hur många gånger som heltst innan en får till det. Men ändå är det något skadligt för framtiden geez

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 dag 19 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s