Hur mycket kan en lita på valpejlningar? case: lagtingsvalet 2011

#axpol Slog mig helt plötsligt att det måste funnits/ gjorts valpejlar innan lagtingsvalet 2011 också. Det borde kunna jämföra den med resultatet och på så sätt kanske få veta lite om hur pejlningar innan val fungernar på Åland. Och efter lite googlande huttade jag en sida från Nya Åland som uppmärksammade en sådan pejlning. Nya Åland tisdagen den 12 oktober 2010. (Notera storleken på artikeln, samma sak skulle idag få ett uppslag). Det är alltså publicerad nästan ett år innan valdagen. Det är alltså en opinonsundersökning gjord av elever på Högskolan på Åland.

Det som skiljer den här undersökningen från vad tidningarna gör att viktningen, som inte är advancerad med ett steg i rätt riktining. Kön, Ålder, och bostadsort, och eftersträvnad att få ett bra förhållande mellan svarande och vilka som deltog i förregående valet 2007. Det gör att viktningen blir bättre.

Nya Åland hade också en pejl på gång i början av september som jag också tagit med Osäkra vindar inför lagtingsvalet. Borde också leta reda på vad den andra lokaltidningen har skrivit men hittar inget åtkommligt på webben, eller några referenser på bloggar och dylikt.

I den sista grafen visas skillnaden mellan pejlningarna och valresulatet. Neråtspalt visar att pejlningen undervärderade partiet, överspalt visar att pejlningen övervärderade partiet. Överlag så undervärderade elevarbetet och Nyan övervärderade.

Jag skulle gärna vilja ha ett par till pejlningar att jämföra med. Men det verkar som att centern gör dåligt ifrån sig i pejlningar, men att det inte märks i lika stor grad i valreslutatet. (Bortsett från den generella nedgående trenden i tidgare val). Det är också intressant att se att det inte med klarhet (utifrån det har faktaunderlaget) sossarnas framgång i valet. Men att det gick att se små tecken på liberalernas väljartapp. Men det är långt ifrån tydligt.

Sist men inte minst; hur påverkar det här hur en ska se de pejlningar som hände under 2013? För egen del inget alls. Men det finns pyttesmåt tecken att sossarna är på tillbakagång. Liberalerna på frammarsch. Och Ålands framtid är lite av ett wildcard. Har inte trot att de kan göra bra ifrån sig i nästa val, men osäkra pejlningar säger annorlunda. Vi lever i spännande tider.

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 dag 18 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Politisk Kommunikation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s