Kom inte dragandes med omvänd rasism

Korkad debattext Idag på DN debatt: ”Även rasism mot etniska svenskar måste bekämpas”

Ensidig bild. Debatten om strukturell rasism och vithetsnormer är djupt problematisk. Den saknar bredd, eftersom den bortser från hur etniskt svenska arbetarklassungdomar drabbas. Sverige behöver införa nolltolerans mot rasism i alla svenska skolor, skriver Robert Hannah och Simona Mohamsson (FP).

Den här texten är bara så fel. Dels för att den propagerar att, eller i alla fall oaktsamt påstår, att det finns något som heter omvänd rasism. De vill säga att rasism inte bara drabbar rasifierade utan, att nu har the tables turn och vita drabbas av det. Ungefär som att feminismen idag har gått för lång och att det numera är män som blir disskriminerade.

Visst finns det motsättningar, men det är fel att kalla det rasism. Speciellt när det större systemet verkar för vita, och det som verkligen behöver motarbetas. Och de vita som de lyfter upp i texten är offer för samma rasisitska krafter som sina färgade grannar, som jag antar att någon på vänsterkante skulle observera.

Det kanske inte är meningen. Men de klampar in i den omvända rasism retoriken och därmed också in i samma spår som främlingsfientliga röster brukar andvända. Men ändå tror jag att de har en poäng, om jag ska vara snäll. Rasism bygger på att rangordna “raser” och innom “rasen”. Det har lett till att begreppet white trash skapats för att göra skillnad på fattiga vita och fattiga rasifierade i amerikanska södern på 1930-talet. (för annars kanske det skulle gjort gemensam sak politiskt, hemska tanke). Irländare var också sämre än vanligt folk men bättre än svarta. Det finns också lite liknande saker i norden. En finländare är snäppet bättre än ryss. Och så vidare. För att inte tala om kvinnor och andra vars förmågor, läggning eller utsende passar in i en rasnorm. Men det är inte det resonemanget jag läser.

De går också helt förbi det som kan råda bot på denna rasism. Istället för att gå emot en viss typ rasism, vilket kan vara nyttigt. Men är det inte viktigare att göra något åt det som skapar de här problemen. Som de också i förbigående också identifierar. Boende jobb och påverkansmöjligheter.

Sedan har vi problemet med att påstå att svensk är något negativt. Dels för att det är redan svagt negativt laddad. Dels för att det värderingsmässigt är mycket högre skattat än andra språk/ nationaliteter. Se infogade tweeten.

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 dag 17 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Främlingsfientlighet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s