What if… euparlamentsvalet avgjordes idag, och på facebook

#eurovaalit Det är en what if … post. Vem skulle få mest röster om europaparlamentsvalet skulle avgöras med likes idag, den 16 mars.

Nu är likes ett värdelöst sätt att jämföra sidor på facebook, och ännu sämre att jämföra saker IRL, som partier. Bristerna kommer sig av att det går att ett konto kan gilla flera sidor, gillar en sak på facebook, men agerar på ett annat sätt i verkligheten. Att demografin och sympatierna som finns på facebook inte är representativ för resten av befolkningen. Så det här ska mera ses som kuriosa, och inte flyttas utanför den facebooklåda som jag vill placera den i.

Först kommer likes

Men i jämförelse med talks about för samma dag blir det lite annorlunda.

(Talks about är antalet unika interaktioner med sidan under de senaste sju dagarna).

Värt att notera är att SFP har dåligt med likes i jämförelse, men dessto flera interaktioner.

Annars går det att jämrföra det med den enda opinonsundersökningen jag hittat om europaarlamentsvalet i Finland som gjordes i november förra året

Perussuomalaiset etenee eurovaaleissa, kokoomus ja keskusta kyselyn kärjessä

Det finns flera intressanta saker att notera: Sannfinländska kandidater verkar inte få mycket engagemang på facebook. Det motsatta med de gröna som verkar ha ett starkt engaemang. Överlag ser det just nu ut som att det är en rejäl missmatch vad som händer på facebook och IRL (IRL som en fem månader gammal optinonsundersökning). Sedan är det hur mycket det spelar roll. Målet för de flesta sidorna skulle jag säga är inte att få ett gillaklick utan att få väljare ut på torgen och möten, eller till texter på andra sidor. Visserligen hjälper likes för att lyckas med det, men det verkar inte vara huvudmålet med att vara på facebook.

Den här bloggposten är en del av #blogg100 dag 16 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i EP-valet 2014, Facebook, Kommunikation, Politisk Kommunikation, Sociala Medier och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s