Ålandstidningens betalvägg

Såhär ser det numera ut när en ska läsa nyheter på alandstidningen.ax

Betalvägg Nu i veckan införde den ena av de två lokaltidningarna på Åland, Tidningen Åland en betalvägg på sina webbnyheter. Så att bara deras egna prenumeranter nu når dem. I sverige är det lite av en trend för lokaltidningar att göra det. Även om det nu i veckan också kom en tidning som gjorde det motsatta. SVT: Norrköpings Tidningar skrotar betalvägg.

Betalväg är ett logiskt steg och kommer antagligen att funka rätt bra som det ser ut idag. Men samtidigt ger man också iväg hela annonsmarknaden på internet (typ) till konkurenten, Nya Åland. Som har världens chans att göra något men beståndsdelarna Internet, reklam, lokalnyheter.

Frågan är också vad tidningen kommer att göra bakom betalväggen. Kommer läsaren att få en bättre produkt? Knappast. Möjligtvis lite snabbare nyheter, men ingen vinner på det. Kommer hela tidningen läggas ut. Knappast det eller. Strukturen på den nuvarande hemsidan är så klen, att läsare skulle drunkna i informationsmängden. Prenumeranterna får inte mer, men de får en liten exlusivitet. Det handlar inte om att sälja webbnyheter det handlar om att sälja papperstidningar. (fortfarande).

På det så kan man fundera lite på hur ålänningens internetvanor, som är höjd i dunkel. Antagligen är det i stort sett lika med de undersökningar som publiceras i riket och sverige. Men det kan finnas en del skillnader, och när det inte ens finns siffor på hur många som har en internetuppkoppling på Åland så är det svårt att säga något mera om andra digitala vanor.

Vi har också en fin netflix-situation på G här. Eller spotify, När det går att vara inloggad från flera datorer med samma inloggningsuppgifer. Med anrda ord borde det gå att dela fyra fem personer på en prenumeration, om inte mera. Sharing is caring. Som det är just nu Och det är något som borde finnas med redan från dag ett. För det verkar inte finnas några direkta följder, säger tidningen upp prenumerationen? hur ska den kunna övervaka att det inte delas olovligen om det tex. är okej att vara inloggad både på jobbdatorn och privata dator (plus mobil osv)?

Så vad kommer att hända? Som icke prenumernat (kommer spännande noga aldrig mera preumerera på en pappersDAGStidning, grattis DN du var min sista) Jag själv kommer att sluta klicka på länkar som leder till alandstidningen.ax och antagligen inte må sämre av det*. Händer det någon på en vardag under kontorstid så är det ändå två andra; Ålands radio, eller Nya Åland som kommer ändå att rapportera om det inom en timme. På kvällar och helger är det mera i luften. Men då är nyheterna antingen sport, eller blåljusnyheter (som ändå går att läsa direkt på polisen.ax när passet är slut. och skrämmande ofta är samma text med samma ord).

Och enedera dagen hoppas jag att organisationer och privatpersoner förstår hur de kan använda internet. Att de själva i nån mån är journalister och kommer att få en publik om de har något att berätta om. Vi har en Åländsk halvtimme fram till resten av medieverkligheten drabbar Åland.

*officeillt de vill säga. Kommer att låna grannens prenumeration om nöden kräver.
Den här bloggposten är en del av #blogg100 dag 15 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Dagstidningar, Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s