Gårdagens Uppdrag Granskning; naken på nätet

Internet Såg igår på Uppdrag granskning och blev inspirerad av att skriva lite om programmet. Du kan själv se det på SVTplay: Uppdrag Granskning -Naken på nätet om du inte redan har sett det.

Utredning Nu är det ett tag sedan jag har haft intresset att läsa på om kriminilogi och juridik. Tror det var på gymnasiet sist. Så det är mera åsikt än fakta det som jag skriver nu. MEN jag tror att ungas kontakt med polisen och rättsväsendet ska prioriteras och löpa så smärtfritt som möjligt. Både som offer och förövare. Att brotten också sker på internet (i vid bemärkelse) ska inte eller vara ett problem att lösa idag, med dagens lagar i Sverige och Finland.

Det är väll någon form av kundservice att polisen också berättar varför de lägger ner förundersökningar. Som det är nu blir det lätt så att misstron på att polisen klarar av att utreda brott bara växer. Inte för jag tror att alla brott går att utreda och få till domstoll, men det måste vara flera än vad de är idag. Dessutom borde lite reflekterande över varför utredningen havererade göra att polisorganisationen kan förbättra sig, och göra ett bättre jobb nästa gång. Alternativt att lagstiftning, fianisering kan optimeras.

Nakenbiilder Och så önskar jag att vi kommmer bort från den samtid där det är skämigt/fel att ha en nakenbild någonstans på internet. Någonstans bygger tanke på att en inte ska vika ut sig på tanken på exlusivitet i ett parförhållande som varar för evigt. Och att de som skulle bryta mot den normen skulle vara lite mera lösaktiga. Slutshaming. Det borde inte vara så. Genusfolket skriver bra om det => Det är vi som är problemet

Stulen identitet I programmet var det också en person som hade fått sina bilder och sitt namn kapat. Det är svårt att hindra det. Men i alla fall facebook har en policy emot possörer, också twitter har ett visst skydd. Det kanske bästa skyddet är dock att etablerat sin identiet på internet. Kontakter märker då om kontot börjar bete sig ovanligt. Och det är också något som yttlig kontakter borde vara observanta på. Och där de är möjligt gå tillbaka för att kolla att betendet är konsekvent.

Den här bloggposten är en del av #blogg100 dag 13 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s