Internettroll är mera av ett beteende än internetpersonlighet

Internet När en pratar om näthat så dyker ofta benämningen [internet]troll upp. Vilket då oftast syftar på ett anonymt konto som trakasserar/ provocerar i syfte att få fram en reaktion. Som ett bloggpost, en lång kommentarstråd, eller bara för att såra. Oftast syftar det bara på kontotypen, men jag själv tycker att det är mera av ett beteende än en personlighet.

Det bygger jag på bakgrunden till ordet troll, från engelskans trolling. Ett sätt att fiska på igenom att hänga långa linor med beten på efter en båt och att vänta på att fisken ska hugga. Alla som har ett konto på något socialt form kan göra det. Och många som postar saker på internet gör det också i tanke på att trolla efter en reaktion. En like, en tumme upp, upvotes. Det som skiljer det från att trolla är avsikten. Att trolla så söker en få fram en negativ reaktion. Något som motiverar att slänga fram memmen U mad?.

… och vem som helst kan trolla. Inte bara anonyma konton. Bara för att en person sätter sitt namn bakom ett konto betyder det att den människan har vet att bete sig. Kanske mera ett sätt att befärsta sin identiet är att positionera sig i konflikt. Ett identitetskapande igenom att ta avstånd istället för att inkludera företelser/ saker/ åsikter. På det finns det också olika ideer om vad som är en sansad diskustion.

Lösningen? Moderatorer i gruppforum, och att backa iväg från disskustioner som inte leder någon vart. Begränsade grupper är också en ide. Större grupper på facebook, tex. har en mera hårdare ton än mindre.

… och ja, det händer att jag är ett troll på internet jag också. Men alldra oftast är jag snäll.

Denna bloggpost är en del av bloggutmaningen #blogg100 dag 9 av 100
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Funderingar, Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s