Ett åländsperspektiv på ask.fm

20140224-134359.jpg

Nya Åland 2014-02-18

20140224-134432.jpg

Nya Åland 2014-02-18

Sociala medier: Åland
Läste i förra onsdagens nya åland om ask.fm och de anmälningar om trakasserier som hänt där. Henrik Löthman säger följande om hur många skolungdomar som är med i ask.fm Det ligger i närheten av åtminstånde 50% av högstadieungdomarna på åland”. Vilket i min mening är ganska högt. Min mera difusa rankning är att ask.fm är mindre än facebook och insta, men större än twitter och bloggar. MEN jag har ingen aning om hur ask.fm står sig i proportion till kik och snapchat vilket kan vara de mest relevanta nätverken för den här åldersgruppen. En försiktig uppskattning skulle vara att var tredje högstadieungdom skulle ha ett konto på ask.fm. Osagt då om hur mycket det kontot sedan blir använt, och hur det värderas i jämförelse med andra appar.

Frågan är sedan om den som krtiserar ask.fm ska ha praktiska erfarenheter av att själva använda det sociala nätverket. Vilket är problemet när det gäller att kritisera sociala nätverk, de som tycker att flashback är ett nazistiskt rövarnäste har antagligen inte ett eget konto där. De som tycker att instagram är pixliga bilder på kaffekoppar, och maträtter har antagligen inte något konto på instagram. Poängen är att om en ska kunna ge vettig, nyanserad kritik av ett socalt nätverk så krävs lite egen erfarenhet, och upplevelse av det.

Sedan tror jag att artiklen pekar åt fel håll. Den slår ner på det som uppfattas som dåligt istället för att lyfta upp det som är bra. För ask.fm är inte eländigt ställe i internetland (och det är inte eller dåligt att vilja vara anonym). Det finns intresse, engagemang bland de unga för den här frågan, och med hälp och stöd så går det att göra internet till något alla unga kan använda utan obehag. Men moralpanik är bara dumt >>länk<<

Så för att skingra dimman en aning hur ser det egentligen ut? Det här är en grund undersökning. 50 konton är nödvändigtvis inte representativt för alla konton som har ålandskoppling i ålderspannet 13 till 20 år. Men å andra sida i de blindas land är den enögda kung. Det finns inte eller någon mera djupgående undersökning på hur det ligger till. Data som följer är för 52 konton på ask.fm med anknytning till åland.

  • 53% kvinnor, 47% män
  • I snitt 703 besvarade frågor per konton
  • I snitt 366 likes per konto
  • De undersökta kontona kunde hänvisa till från en till sex andra sociala nätverk. I snitt 0.95 konton

Jag tror dock att snittet behöver justeras neråt eftersom att de mera aktiva kontona är lättare att hitta än inaktiva och mindre aktiva. Att det är en märkbar skillnad mellan högaktiva, och mellan och lågaktiva tror jag däremot borde stå i sig öven med en större undersökningsgrupp.

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Internet, Kommunikation, Sociala Medier och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s