Åländsk polis har fortfarande inte koll på kränkningar och sociala medier, men endera dan lär de sig.

Photo Nov 24, 13 57 05 Sociala medier Börjar alltid läsa det polisen på Åland skriver om sociala medier med intresse, men har en vana att sluta med en viss besvikelse. (som i november förra året) Igår lades den här texten ut Ålands polismyndighet 2014-02-13 Kränkningar och sociala medier Vilket kan sammanfattas som 510 ord som berör sociala medier som inte egentligen säger något.

Det som jag tar med mig är att de är inte riktigt klarlagt hur många brott som begås på sociala medier på Åland. När det gäller ärekränkning så skriver de 56 fall för 2013. Vilket skulle vara en tredjedel av alla anmälda fall. Men vi får inte veta om de flesta anmällningar kommer från unga personer, om de misstänkta gärningspersonerna är unga. Lite senare får vi reda på att:

Även om en stor del av samhället i varierande grad på något sätt använder sig av sociala medier, är det ändå i huvudsak en plattform där ungdomar träffas*.

*Kort kommentar: vilket jag skulle säga är grov förenkling. Inte fel, men begränsande.

Är det också samma sak som att det är unga som vanligtvis är inblandade i de anmälda brotten? Eller är de så att det ofta blir utsatta för brott men inte anmäler? Lutar själv mot att medelåldern inte borde vara så hög, men jag skulle gärna luta mig mot någon slags bevis.

Noterade också ett par formuleringar:

”Ett eventuellt straff för en gärningsman kan aldrig göra gärningen ogjord, endast i någon mån ge den kränkte upprättelse”

För att vara filosofisk så är det bara tid som kan läka såren från en kränkning. Men jag tror en gör fel att undervärdera värdet av upprättelse. Mycket i samhället händer med den tysta majoritetens medhåll.  Blir en kränkt, och det inte blir bekräftat, av sin omgivning, av samhället och juridiskt, så visar också detsamma att brottet mot individen inte eller är viktigt. Det drabbar självkänslan, och det drabbar tilltron till att staten kan upprätthålla någon form av rättvisa. Samma sak med trakasserier på internet. Straffet kanske inte alltid är i proportion med brottet, men det är ett bekräftelse för brottsoffret att det som gjordes mot hen inte är acceptabelt.

Det var också en formulering som återkom flera gånger:

  • ”Det förebyggande arbetet gällande denna typ av händelser angår oss alla”
  • ”För polisen är det viktigt att arbeta tillsammans med samhället också gällande dessa frågor”
  • ”Förutom myndigheternas arbete bör också betonas att det finns många andra personer och organisationer som utför viktigt arbete i attityd- och värderingsfrågorna gällande socialt umgänge på Internet”

Men det är bara ett projekt som nämns; Röda korsets barnets internet. Som riktar sig (om jag har förstått det rätt) mot barn under 13 år, och inte borde använda ask.fm, facebook och andra sociala medier. Vilket jag läser in det som att tonåringar (vilka antyds vara de drabbade) inte har något särskilt stöd för att hantera sociala medier. (Och för att se det positivt inte lär sig använda sociala medier och internet i stort på ett positivt sätt). Nu finns förstås Ungdomspolis-tjänsten, som inte nämndes men kanske skulle passat att klämma in bredvid barnets internet. Men den tjänsten är inriktad på ungdomar och inte sociala medier, även om områdena överlappar varandra.

För att avsluta i en mera positiv ton. Det verkar i alla fall finnas ett intresse från polisen sida för den här typen av brott med unga inblandade. Det verkar också finnas ett intresse för att samarbeta kring den här frågan viilket också är gott.

Annonser
Det här inlägget postades i Sociala Medier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Åländsk polis har fortfarande inte koll på kränkningar och sociala medier, men endera dan lär de sig.

  1. Ping: Lite siffror om åländska polisens fb-sida och lite skäll. | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s