Kritik mot en tilltänkt app

Ålands Radio 1014-02-03 Nybildade Moderat samling storsatsar

”Partiet ska också ta fram ett nytt internt kommunikationssystem och en app för att underlätta kommunikationen med väljarna”

Varför ”dör” jag? vad är det som är så fel med att ett lokalt åländskt parti skapar sin egen app?

Jag är osäker på vad en app underlättar i kommunikationen som inte någon av de andra kanalerna som moderat samling har tillgång till inte kan fixa. Moderaterna har idag närvaro på facebook, twitter en egen hemsida, på det företrädare på samma kanaler plus dessutom bloggar. Att de sitter i regeringen gör också att de dessutom figurerar flitigt på nyhetsplats i lokalmedia.

Med de etablerade kanalerna borde de också har en bra räckvidd till ”väljarna”. Via trad. media borde de nå minst 50-60% av befolkningen, ca: 90% av befolkningen har internet, så att de kan nå hemsidan. En fjärdedel går in på facebook regelbundet. Någonstans mellan en tredjedel och en fjärdedel läser bloggar regelbundet. Så vid en ytlig överblick så skulle jag säga att kommunikationen, både via trad. media och sociala medier borde fungera bra.

På det finns det en norm av min-dörr-är-alltid-öppen och ring-mig-når-du vill så kommunikationskanaler mellan moderaterna och väljarna finns det gott om.

Det kan finnas ett elemet av handikappanpassning* i ordet ”underlätta” med det ordet har så mycket goodwill i sig att så fall borde varit mera framträdande. Så jag antar att underlättande ska läsas som lättare att ha till hands. Men igen har du en smarttelefon så har du säkert appar för facebook, internet, twitter, G+ kik, ask, snapchat, blogger, wordpress, tumblr, instagram också.

Så jag är osäker på vad en app tillför till allt detta. Det blir ännu en kanal (app) att hålla reda på. En del av hemligheten bakom facebooks och googles framgångar förutom att de är gratis är att ALLT finns där. Istället för att besöka tre fyra sajter för att titta på bilder chatta, dela länkar, spela spel, maila, så finns det på ett ställe. Om nu moderaterna bryter sig loss så måste de ha ett innehåll som är exlusivt för appen. Speciellt om de inriktar sig på väljare framför partimedlemmar och sympatisörer.

Med Zlatan-appen i färskt minne så kan man också fråga sig vad som är mest intressant att läsa en text av Fredrik Karlström eller Nina Fellman som går åt densamma i en ledare. Dessutom har de problemet med innehållsskapande, och här önskar sig säkert moderaterna att Jörgen Petterson hade spelat på deras lag. De har än så länge ingen skribent som kan skriva brett, snabbt och insatt om åländskt samhälle (någon som Sanna Rayman på SvD). Det kan helt enkelt bli så att appen blir för tråkig och irrelevant för debatten, vilket är en överhängande risk om en ser på partiets fb-sida, hemsida och twitterkonto.

Frågan är också hur många som kan tänka sig vara intresserad av en sådanhär app. Och om utvecklings och driftskostnaderna för appen utslaget på antalet användare gör det lönt. Redan valet mellan Android eller IOS kommer att halvera hur många som kommer att kunna nå appen. På det som kommer graden av politiskt engagemang/ intresse, och hurdan kommunikation som efterfrågas. De är få som vill diskutera men många som vill följa debatten är min lärdom efter att följt ett par åländska opinions/ debattgrupper på fejjan. Allt som allt så borde 500 nerladdningar vara ett bra mål, och om vi säger att utvecklingskostnaderna går mot åtminstånde 2 000€ (4€ per nerladdning). Det är i min mening rätt dyrt bara för att få en plattform, med tanke på att de finns gratis/ billigt redan. Och samma summa kunde sättas på innehållsproduktion (video, grafik, mm.).

Nu har jag utgått ifrån att det ska vara en informationsapp av det mera klassiska slaget, men möjligheten finns också att vara innovativ. Vakna med löfven är ett exempel på det, och det finns massor av outforskade funktionen och områden att undersöka och utforska.

Med det sagt kommer appen antagligen får mycket uppmärksamhet i början. Och om den inte lider av några barnsjukdomar och om så de inte är allvarliga så kommer responsen i stort att vara positiv. Så relationsmässigt med väljarna har det god chans att bli ett lyckande; speciellt om de lyckas knyta samman det med moderaternas digitalpolitik, men det kommer att kosta. När det gäller kommunikation med väljarna som ska vara huvudsyftet för appen så kommer den spela betydligt mindre roll.

Svenska dagbladet från valkampanjen 2010 SvD testar: Här är bästa parti-appen
Computer Sweden från hösten 2013 Appar blir politiskt slagträ

*Een femdeldel av alla internetanvändare har någon form av handikapp så det borde vara en självklar del av all internetutveckling
Det här inlägget postades i Internet, Kommunikation, Politisk Kommunikation, Sociala Medier. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s