Klusterdiagram över Ålandstidningens 50 mäktigaste listning

För andra året i rad kör Ålandstidningen en 50 mäktigaste på Åland-listning som publicerades i förra lördagens Ålandstidning.

20140124-111536.jpg

Det uppenbara i 50 mest inflytelserika finns presenterat; få kvinnor och hög medelålder. Men hur är det med kontakterna mellan personerna på listan? Nu kan jag bara göra en ytlig genomgång och fram det som finns på ytan. Dvs. organisationskopplingar. Vilket jag antar skulle kunna kompleteras med åländska huskundskaper (skvaller) för att få en mera heltäckande kluster.

Klicka på bilden för att se en större variant.

Klicka på bilden för att se en större variant.

Nu är det här diagrammet godtyckigt gjort och till störta delen baserat på de nyckelord som Ålandstidningen gav till sina namn. På det har jag lagt till styrelseposter och ägande/ koncernförhållanden mellan företag. Godtyckligheten kommer av den väldigt grunda researchen.  Naucler borde kanske knytas närmare landskapet. Dennis Jansson är mera än Moderat, samma sak med Liwendahl. Öarna till vänster är kanske inte så självständiga(?). Men diagramet borde visa de stora koncentrationerna på ålandstidningens lista, vilket också var målsättningen med projektet.

Det går att filosofiskt fundera över vad makt är utifrån listan. Men det går också att gå in via mediakrtik. Det kan vara så att den här listan berättar mera om hur tidningen (redaktionen) ser på Åland, än vem som de facto har makt. Och då är det krasst sett män, poltik och pängar som är det viktiga. Och herrfotboll i högsta ligan. Vilket sätter upp andra sidan; kvinnor, fattigdom och avsaknaden av påverkansmöjligheter som de maktlösa eller de vid sidan av. Kultur, identitet, kundskap skulle också vara maktlöst eller irrelevant. Vilket jag själv kan tycka är begränsande. Då jag tror böcker och film har en makt över folks sinnen. Ulla Lundbergs Is påverkar synen på de finlandsvenska/ åländska skärgården. Sociala medier som är ”gratis” kan ge folk utanför styrelserummen påverkansmöjligheter. Som Ja tack till 20 syriska flyktingar. Professorer och lärare formar inspirerar sina studenter/ elever hjärnor och i viss mån riktar in dem vilken väg de ska gå.

Till sist som ett litet tips till konkurrenten Nya Åland så borde de lista den 50 mest tongivande rösterna för Åland under en period, typ 2013. Borde det inte vara intressant att se vilka människor som skapar kontexten som makten fattar sina beslut? Varifrån influenserna kommer? Inte så mycket att undersöka ankdammen Åland utan fundera mera på hur mycket svenska Alliansen påverkar vår regering. Hur EU påverkar Viking line. Hur Hallonen påverkar självstyrelsen. Hur ett reportage om en katt påverkar samhällsservicereformen. Skulle också ge en mera rättvisande bild då makthavande är situationsbaserat och inte konstant.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s