Dagens ologiska loop -så kallad islamkritik och yttrandefrihet

Har börjat att verkligen läsa främlingsfientliga poster på nätet, med focus på vad som dyker upp lokalt. Vilket är precis lika plågsamt som det låter.  Men ändå rätt intressant, och jag hoppas få någon form av djupare insikt i rasismen av idag. Mest av allt skulle jag vilja ha ett svar eller förklaring till att en individ kan ta avstånd till SD/ sannfinländarna och i nästa andetag försvara ordet negerboll. Det har inte hänt ännu men i morse hittade jag den här delningen på facebook:

-

Problemet med bilden över är att det oftast inte finns en pil mellan ”Kritisera islam” och ”rasism”. Utan det borde ihopskrivas: ”Rasistisk kritik mot islam” => ”förbjudet” och inte falla in under yttrandefriheten då det är hets mot folkgrupp.

För det finns saklig kritik mot islam också, både av utövare och ickeutövare. Men den hittar vi inte i det allmänna rummet. (och skulle inte vara lika rolig att dela, eller få samma genomslag på avpixlat. För att inte glömma den största bristen är väll att den inte är islamofobisk). Vad som däremot en hel del fördomar, förenklingar och missuppfattningar. Från början krigspropaganda från korstågen way back, turk-skräcken, sedan lite mera vällvilig orientalism, för att sluta i taliban och al Qaida skräcken efter 9/11.

Det handlar mera om hur man gör det, än att man gör det.

På det får vi komma ihåg syftet, varför ”kritiken” genomförs. Den definition av kritik som jag brukar utgå ifrån för säger att kritik är en saklig genomgång och diskussion av svagheter och styrkor för att ge möjligheten att göra något bättre.  Syftet med den så kallade islamkritiken från främlingsfientliga däremot handlar om att svartmåla islam och för att hålla en grupp människor utanför nationen, och om de finns innanför gränserna under kontroll. Punkt.

Den främlingsfientliga så kallade islamkritken gör alltså ett dubbelfel. Argumenterar utifrån rasistiska fördomar för en rasistisk politik. Vilket gör att den inte kan passera under yttrandefrihet. Men det stora felet med facebookposten och bilden ovan är antagandet att det rasistiskt är inte något som någon PK-människa för in, mitt i processen, utan det är något som finns med från början, men inte upptäcks på grund av bristande normkritik.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Främlingsfientlighet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s