3 Plugins för ett bättre internetupplevelse

Internet Tänkte tipsa om tre insticksprogram till chrome som gör mitt surfande lite bättre, säkrare och reklamfriare.

I Webbläsaren Som inställningar har jag valt att min webbläsare (primärt chrome) inte automatisk ska köra igång några insticks-program på sidorna jag besöker. Vilket i praktiken innebär ingen sidorna jag besöker klagar på att jag inte använder adobe flash. Inbillar mig att det gör att sidorna blir snabbare att ladda samt rykten jag hört någonstans att flash ska vara en smitthärd för skadlig kod (virus).

Adblock: blockerar annonser på sidorna du besöker

Adblock Har själv andvänd Ad block och Adblock plus, men har inte märkt någon större skillnad mellan dom.
Adblock, gör att alla annonser på en sidorna du besöker blockeras. I alla fall om det finns i deras register, och om det ändå dyker upp annonser så finns valet att själv blockera dem.
Användare får också vara medvetna att det här är också ett sätt att dra undan mattan på sidor som är reklamfinansierade. Vilket ett par sidor då också då också brukar påpeka.

Ghostery:, blockerar Trackers på sidorna du besöker.

Ghostery är en, ursäkta engelskan, ”tracker blocker”. När du besöker en sida så finns det scrips i bakgrunden som registrerar det du gör på sidan; som google analytics, sociala media-plugg ins för facebook med flera. Ghostery visar, och om du så vill erbjuder möjligheten att blockera dem.
Enligt EU ska alla sidor i EU-länder informera besökarna att de finns trackers på sidan, och också berätta vad den informationen används till. Vilket långt från alla sidor gör, den allmänna uppfattningen är att de bara behöver informera om coockies och inte om trackers, becons och andra saker som körs i backgrunden. Vilket min hårdtolkning av EU-direktivet kräver att man gör, den allmänna koncensus på internet däremot verkar vara att det är okej att göra det. Men om personuppgifterna anonymiserat, och det används på samma sätt som alla andra gör det. Men om du inte vill att det alternativet ska finnas så finns alternativet att använda Ghostery.
(kolla upp insticksprogrammet collusion (länk till chrome-verisonen, men finns även för firefox) om du vill vill få visualiserat hur trackers arbetar i bakgrunden när du använder internet).

https everywhere, tvingar din webbläsare att använda https varje gång den möjligheten finns

HTTPS everywhere Tvingar din webbläsare att alltid använda https när det finns tillgängligt.  Https är enkelt sagt mycket bättre än http när det gäller överföring av känslig information från sidan till din webbläsare, som lösenord med mera.

BONUS
GPG Inte ett insticksprogram för din webbläsare, men väll för programet Apple mail som är standard för Apple-datorer. Det är en open source insticksprogram som låter dig signera, kryptera, och de-kryptera mail. Hittade det när jag letade efter hur man använder PGP (Pretty Good Privacy) som jag har förstått ska vara lite bättre, men betydligt krångligare att sätta upp. (vilket är problemet med anonymiserings. och krypteringstjänster, desto lättare att använda desto större risk att det finns någon svaghet som går att utnytja).

BONUS

TOR: (ö)känd Anonymiseringstjänst

TOR. Jag tycker själv att alla borde ha grundkoll på vad TOR är och vad det kan användas till. Speciellt ha en ide om var gränserna finns. För du blir inte, anonym anonym genom att använda TOR, du blir svårspårad. Det är skillanden mellan det tar fem minuter att hitta den dator du använde, och fem år (inte bokstavligen, men åt det hållet). Såvida du inte läcker din identitet på något annat sätt.
Hursomhaver. TOR är praktiskt när du inte vill att din IP-adress ska vara lättspårad på mottagarsidan. Det kan handla om att en nyhetsredaktion som inte vill visa att någon av deras datorer används för att undersöka en viss hemsida. Eller polisen. Det kan handla om att disskutera politik i länder där tryck och åsiktsfriheten är begränsad eller helt kvävd. Det kan vara ett sätt att undersöka om den nationella censuren av internet inte går längre än det allmänt accepterade filtret emot barnporr (och hets mot folkgrupp som i Tyskland). (som det blev i Storbritannien är sexualupplysnings och kvinnojourssidor blev blockade av misstag). Eller för att agera visselblåsare (fast här får du tänka efter lite hur du ska göra, och vilken dator/slahsh/nätverk du kopplar upp dig till TOR från).

Annonser
Det här inlägget postades i Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s