Hur långt räcker 14 000 röster i EU-parlamentsvalet?

Europaparlamentsvalet 2014 Målet är ett valdeltagande på 70% på Åland och totalt 14 000 röster, vilket skulle räcka till ett mandat i Europaparlamentet. Ett valdeltagande på 70% hörde vi förra valupptakten också. Då landade valdeltagande på 39.5% (eller 9 965 av 25 211 röstberätigade tog sig till vallokalen). Det var också det högsta valdeltagandet hitills på Åland. Tidigare hade valdeltagandet varit på 35.2% 1996 17.6% -99 och 29.2% 2004.

Ett valdeltagande på 70% och 14 000 röster är två olika siffror. Om 70% röster kommer det att innebär 17 500 röster allt som allt. Alla kommer antagligen inte rösta på Lundberg men från tidigare valreslutat så får hon någonstans mellan 50% och 90% av alla röster. Med andra ord 15 750 röster, best case senario. 14 000 röster skulle enligt samma antagande kräva ett valdeltagande på omkring 15 500 i bästa fall. Allt det bygger på antagandet att valdeltagandet på Åland blir mellan 60 till 70%. Det är en ökning på 20% eller 5 000 röster från senaste EP-valet.

I förra valet var Lundberg en väldigt lokal kandidat. Nästa bara rösterna från Åland, och nästan inga från Nyland och Vasa vilka är de valkretsar där drygt hälften av alla sfp-röster kommer ifrån. I cirkeldiagrammet nedan visar varifrån Lundbergs 9 582 röster fördelades mellan valkretsarna i förra valet.

Nu är det värt att notera att Åland är bara den femte största valområdet för sfp. Nyland, Vasa och Helsingfors är större, och Egentliga Finland är ungefär lika stor i förra valet. Allt som allt fick sfp 94 000 och lite över 100 000 i förra valet. I år så är målet 110 000 röster. Det som är speciellt med Åland är att nästa alla röster går mot en Åländsk kandidat, medans Nylands, Vasa och Helsingfors är lite mera splittrade. Men lämnar inte röster åt det Åländska namnet, i alla fall inte historiskt. Med andra ord, en eller två eller tre starka sfp-kandidater kan i teorin få 14-15 000 röster från riket och ta livet av drömmen om en Ålänning i Bryssel.
i de senaste EP-valen har sfp fått ungefär 100 000 röster

Så jag tror att 14 000 röster räcker bra för att vara en av de fem som plockar åt sig mest röster. Men det är många OM som behöver uppfyllas för att komma upp i den summan, och ett par till OM för att det ska räcka ända fram.

 • Ålänningarna har varit lite lata att dyka upp i röstlokalen på valdagen. Och jag vet inte om Britt till Bryssel kommer att locka 5 000 flera att rösta den här gången. Även om nationalism är en stark drivkraft på Åland. Med det sagt så tror jag ändå valdeltagandet kommer att öka, men inte tillräckligt för att ge ett mandat på enbart åländska personröster.
 • Att få många att rösta på Åland innebär också att kampanjen måste vara mellanmjölk. Och till viss del ett undvikande av allt som sakpolitik kan heta. Vilket är lite trist. Men jag är rätt säker på att flera kan tänka sig att rösta in en Ålänning än en centerpolitiker eller socialdemokrat. Risken är annars att folk avstår att rösta för att de upplever att de inte har någon kandidat, eller röstar på en annan kandidat. Vilket är kontraproduktivt för Lundbergs vinstchanser.
 • Lundberg har nackdelen att vara en Åländsk kandidat, medan resterande 19-20 kommer att vara finlandsvenska. (Vilket bara är en skillnad i ordet men inte i köttet, och inte egentligen borde spela någon roll). Vilket inte ligger i fatet när hon behöver åtminstånde 2-3000 personröster därifrån.
 • Ingen av de andra namnen på sfps lista får vara en utmärkande röstmagnet, men samtidigt vara så intressanta att de ändå får 5 000-7 000 röster i snitt. Vilket går emot trenden att de fem med flest röster står för mer än hälften av alla sfps-röster.
 • Valdeltagandet får inte öka allt för mycket över hela landet. I Yles Gallup i November så antyds det att valdeltagandet kommer att öka en anning, vilket är bra för stora partier men mindre bra för mindre partier som sfp.

Läs mera: Har Britt Lundberg en chans i Euparlamentsvalet? | ÅRTV Lundberg tror på vinst i EU-valet | ÅRTV Britt Lundbergs kampanjgrupp | YLE Gallup ger Sannfinländarna fler mandat i EU-valet | YLE Perussuomalaiset etenee eurovaaleissa, kokoomus ja keskusta kyselyn kärjessä| NÅ De ska hjälpa Britt till Bryssel | Harry Jansson (c) Kan vi åstadkomma ett mirakel?

Annonser
Det här inlägget postades i EP-valet 2014, Politisk Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur långt räcker 14 000 röster i EU-parlamentsvalet?

 1. Tom skriver:

  I slutet på andra stycket, skall det väl vara en ökning med 20 procentenheter eller en ökning på nästan 50%

  • Michael skriver:

   Nja.
   Från ca: 40% till 60% en 20% ökning. Eller i röster räknat från 9 965 till 15 000. 5000 röster.
   Hoppas det blev klarare.

   • Tom skriver:

    Fortfarande fel, 40% till 60% är 20 procent enheter. 40%med 20%ökning är 48%. Från 9965 till 15000 är nästan 50% ökning….

   • Michael skriver:

    Oh, nu ser jag vad du menar och du har förstås rätt.
    Det korrekta skulle vara att skriva att det krävs åtminstånde en 50% ökning av valdeltagandet från förra valets ca: 40% till någonstans mot 60%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s