Sjöfartstradition gör inte Åland mindre främlingsfientligt

pommernRasism och främlingsfientlighet I sitt nyårstal sa lagtingets talman Britt Lundberg (c) en hel del men det som fastade var följande stycke:

”Invandrarfientlighet och rasism tar vi bestämt avstånd ifrån. Rasism hör inte hemma hos ålänningen – som är en globetrotter och sjöfarare i grunden.”

Den här argumentationen är lite av ett slagord och det upprepas gång på gång för att det låter bra. Folk från Åland har sysslat med långfart länge. Var en av de första landskapen i Finland som fick bedriva handel utanför Östersjön, och utanför Nordsjön under tsaren. Men det är inte samma sak som att inte vara rasistisk. Eller att inte ha en raistisk historia. Med samma logik skulle Britter, Fransmän, Italienare, Amerikanare, Japaner, you name it, inte eller kunna vara rasistiska, för de reser ju så mycket.

Det är kanske därför en lagtingsledamoten Åke Mattson (ms) under ett plenum vid slutet av 2013 kan säga:

”Ordet neger var inte negativt tidigare och idag är neger ett väldigt laddat ord som har försvunnit. Det är bra.”

Vilket är mer än lovligt trångsynt, ordet neger har ALLTID varit negativt och nedsättande. Bara för att för att det för i tiden kunde användas utan mothugg gör inte ordet neutralt. Det var nedsättande tidigare, men då var det också ”okej” för efter rådande norm var mörkhyade var en andra klassens människa. Det visar på  historialösheten som det ändå finns kring rasismen bortom Hitler och nazismen.

Inte för att jag är blind för att det är positivt ur ett normskapande perspektiv. Att ta sjöfartstraditionen och fylla den med dagens normer. (Lite som riddar-romantiken gjorde en ansiktslyftning  med medeltidens riddare en gång i tiden). Men det är också lite av en historiaförfalskning, och förnekande av den antisemitism och rasism som ändå fanns här. Åland var antagligen inte mycket bättre än restan av norden, eller europa när det gällde människosyn mellan 1850-talet och 1945 när förintelsen blev känd. Vilket också var den period när bondeseglationen, och secondhand handelsflottan boomade. Det är inte så enkelt att vara berest är samma som att vara anti-rasist, eller att ha en bra människosyn. Lika lite som att följa världsnyheterna per automatik skulle göra en antirasistisk. Det handlar mera om förklaringsmodeller, människosyn och världsbild.

För mig är det en onödig eftersläng, på ett konstaterande Invandrarfientlighet och rasism tar vi bestämt avstånd ifrån. Rasism hör inte hemma hos ålänningen Punkt slut. Det behöver inte några halvsanna floskler att hänga på. Det är ett konstaterande som står bra för sig själv.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Främlingsfientlighet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sjöfartstradition gör inte Åland mindre främlingsfientligt

  1. Britt Lundberg skriver:

    Du har helt rätt i den bästa av världar. Jag tycker det viktigaste är att det sägs inte hur det sägs och tyvärr är det inte självklart hos alla och då kan det hjälpa med motiveringar, tänkte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s