Vad hände egentligen i nej tack till 20 syrier gruppen?

Sociala medier och främlingsfientlighet Plockade ner 325 av kommentarena som hade gjorts på facebook-sidan Nej tack till 20 syriska flyktingar på Åland fram till lite över elva på kvällen den 28 november. Mest för att jag var nyfiken vad som skulle komma fram om en tittade lite närmare på en rasistisk fb-sida. Vilket jag har tagit mig tid till nu. Vilket får mig att konstatera att myten ännu en gång har slagit verkligheten.

Det var fem av de 108 kontona som gjorde hälften (50.8%) av alla inlägg, de aldra flesta kontona (58.3%) gjorde bara en enda post (18.5% av alla poster).


Raksträkan mellan 13-11-27 22:13 till 13-11-28 19:29 (+0000) måste vara den tid som sidan vara borttagen pga. anmällningar.

De top fem posterna med mest likes och kommentarer säger en del om vad som fördes fram under de timmar facebooksidan var uppe. Sidan samlade inte i lika stor grad rasistiska röster som anti-rasistiska:

118 likes/ comments postades 2013-11-27T15:47:14+0000

”Vad sägs som att läsa in sig lite på läget i Syrien och samla på sig lite kunskap innan man startar en grupp som denna och kommer med argument som inte håller någon grund? Här kommer lite fakta: 11 000 barn har torterats, dödats och bombats ihjäl på 2 år i Syrien, och ni vill inte ta emot 20 personer? Mår illa när jag ser hur inskränkta vissa människor är på den här ön. Pinsamt var ordet.”

86 likes/ comments postades 2013-11-27T15:06:53+0000

Herregud vad pinsamt. skäms.

70 likes/ comments 2013-11-27T16:32:05+0000

”Gilla och dela för att få en förändring, hur tänkte ni där? Att gilla och dela sidor hjälper inte överhuvudtaget. Innehållet på denna sida baserar sig uppenbarligen på okunskap och trångsynthet, så förstår om facebook är det enda sättet att få stöd då knappast någon som faktiskt skulle kunna bidra till förändring skulle behöva lyssna på er mer än en minut för att inse att detta är absurt. Läget i Syrien är katastrofalt och här sitter ni och gillar en sida från era smartphones, bekvämt på knappast undernärda bakdelar. Kanske svettas lite för att ni inte kommer på motargument och hämtar vatten ur vattenkranen. Den här sidan är inget annat än, som redan påpekats, enormt pinsam. Läs på, skaffa kunskap. Det finns fler sidor på internet än ”inte rasist men….”-grupper på fb. Kanske ni kan lära er något.”

69 likes/ comments 2013-11-27T19:58:51+0000

”Det är intressant med människor och åsikter. Jag vill påstå att orsaken till att ålänska ungdomar (och även andra unga i främst norden) inte har jobb handlar om lathet. Vi har det för bra, orkar jag inte jobba så lever jag på lite bidrag och så hjälper mina föräldrar mej eller någon annan. Att jobba som städare är ju fruuuktansvärt pinsamt enligt oss, vem fan vill jobba med nåt sånt!? Fel fel fel, det är också ett jobb, tänk hur stan hade sett ut om ingen städade. Där är skillnaden, p.g.a att dessa syrianer har det så fruktansvärt mycket värre än oss, så är de beredda att göra vad som helst för att få det bättre, för dem är ett jobb som städare guld värt. Så kom inte och säg att de tar jobben från oss ungdomar, de är vi själva som inte gör något åt situatuonen. Och vem vet, kanske de är en ny Ibracadabra som kommer hit. Hjälp de som behöver hjälp, men sätt oxå en gräns, man kan inte hjälpa alla. 20st är bra, man hjälper, drar sitt strå till stacken och hoppas fler gör samma :)”

66 likes/ comments 2013-11-27T15:39:28+0000

”Vi ar bland de rikaste regionerna i varlden och har alla forutsattningar att ta emot flyktingar, aven i en lagkonjuntur. Visst ar det svart at fa jobb nu men lagkonjunktur ar en naturlig del av en ekonomisk cykel, och det kommer bli battre igen. Om inte vi har ”rad” att ta hand om de har stackars manniskorna, vem ska da gora det? Det ar inte nagra astronomiska summor det kostar, att saga att vi inte har rad ar sa egoistiskt och trangsynt sa jag mar illa. Dessutom finns det forskning i overflod som visar att invandring i det langa loppet bidrar till en battre ekonomi, speciellt om vi hjalper dem integreras genom att ge dem undervisning i svenska t.ex.”

Men bara för att det är rätt och riktigt att bemöta rasism, så skulle jag själv inte stoppat ett like under någon av dem över. Eller några av de andra ”anti-rasistiska” posterna. Det var en hel del anmärkningar på den taskiga stavningen, vilket kanske inte är sådär jättekonstruktivt. Jag tror inte eller att argumentet att du inte är påläst, inte tillräckligt sympatisk, inskränkt, eller bara dum i huvudet gör någon till en vinnare i något meningsbyte.  Det blir inte bättre av att det kommer poster som spär på myten om hur en rasist (inspirerad av myten om SD-väljaren kan tänkas) ska vara:

”Man kan bara säga en sak, människor som har problem med flyktingar, invandrare och andra typer av människor, är oftast lågutbildade och otroligt rädda för förändringar, en sån här grupp är bara till för att skapa en hätsk stämning, inget annat.”

Jag tror inte det är så enkelt. Nazismen var en medel- överklass idelogi även om socialnationalism kan få en att tro att det handlar om en arbetarrörelse. En hög utbildning är inte en garanti för att en människa inte ska bli rasist eller agera rasistiskt. Samma sak med det motsatta.

Jag är inte eller så förtjust att det ekonomiska argumentet för att ta in flyktingar dök upp bland de top fem mest gillade/ kommenterade. Det är också oroväckande att Om-du-inte-lyckas-är-du-lat-argumentet dyker upp som förklaring till ungdomsarbetslösheten. För det funkar minst lika bra för arbetslösheten bland invandrargrupper, eller hela Grekland och Spanien. Det vägt emot att invandrare och inflyttade nog kan hugga i när det behövs, även i så kallade skitjobb. Att gå från universitetslärare, eller läkare i Syrien till städare på Åland är det bästa som kunde ha hänt dem. (och för det de ska vara tacksamma! thank you masa). Det förnekar att det finns rasistiska-, klass-, och sexistiska strukturer som begränsar individers möjligheter att “lyckas” i samhället. Det skapar också en mall av förväntningar hur de flyktingar som kommer hit förväntas att bete sig.

Bloggade tidigare om det här: Fb-sida –Åland väljer mellan 20 flyktingar eller plogade vägar | Kvotflyktingar till åland –Bakgrunden och sidorna/ grupperna för och emot

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Facebook, Främlingsfientlighet, Sociala Medier och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s