Tre kassa valpejlningar ger en svag lettråd hur landet ligger #axpol

Politik I dagens nyan kom en ny pejling om hur opinonen är på Åland. Och jag känner mig lätt tvingad att blogga om det.

299 svarande, 199 via webben och 100 insamlade vid Torggatan och Godby. Som svarande på frågorna – Vilket parti skulle du rösta på om det vore lagtingsval i dag? Med svarsalternativen: Ålands framtid, Centeren, Obunden samling, Moderat samling, Liberalerna, Socialdemokraterna. Samt frågan – Vilket parti röstade du på i lagtingsvalet 2011? Med svarsalternativen: Ålands framtid, Centern, Obunden samling, Moderaterna, Liberalterna, Socialdemokraterna.

Fortfarande inte tillräckligt stort för att säga någonting om opinionen i stort. Mest för att det inte görs något försök att se hur representativ de svarande är för populationen i stort. Det stora andelen svarande från webben, vilket HS bevisade med all tydligehet att webbsvar inte brukar motsvara populationen. (Vilket får mig kort att notera och kommentera Jonas Bladh talminus i papperstidningen -Här kan man misstänka att Liberalerna varit bättre på att mobilisera nätröstare. Vilket är en aningen spekulativt. Plus att det göder myten om att webbenkäter alltid är manipulerade av någon. Vilket händer, men jag tror mera på att hemsidebesökare är ett dåligt urval helt enkelt). Det finns också ett problem med alternativen när det saknas ett vet ej svarsalternativ. Vilket också tidingen skriver ”Flera deltagare på stan och i Godby tvekade när de valde parti.” Lite av en cake or death paradox*, när de svarande tvingas in i en mall som nödvändigtvis inte passar.

Lägger man % värdena som de tre pejlningarna i år kommer fram till på en graf blir det att se ut som nedan:

Utgångsvärdet får vara resultatet från valet 2011. Ingen av de enskilda pejlningarna har gett en felprocent, och även en moderat felprocent skulle påverka. I snittvärdet för partierna värdet i parantesen visar förändringen från förra valet: C 20.56% (-3.04%) Lib 21.93% (+1.63) S 18.13% (-0.37%) M 16.8% (+2.9%) Obs 11.8 (-0.8%) Åf 10.8 (+0.9%). Vilket gör att Moderaterna och Liberalerna är de som är de partier som får mera sympatier med två år kvar till valet. Centern tappar, vilket de senaste lagtingsvalen också bestyrker. Inget av det är statistiskt bevisat dock.

Tidigare bloggat på ämnet:Förlåt, men Nyans Valpejl är värdelös. Ovetenskaplig som den är | Sorry, men Ålandstidningens valpejl säger inget om opinionen.

*Eddie Lizzards rutin Cake or death http://youtu.be/rMMHUzm22oE I kort: du har två val, kaka eller död. Men skrapar man lite på ytan så finns det alternativet höna, vegitariskt osv. också.
Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Kommunikation, Politisk Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s