Sätt Creative Common på LR:s bilder/video/ljud

Internet Som rubriken säger: Landskapsregeringen (och kommunerna också för den delen) borde har sätta creative commons licenser på de bilder/filmer/ljud-klipp som de producerar. I varje fall borde de överväga det. När jag hör om alla digitala nyetableringar, bambuserkanaler och whatnot, lägger jag märket till att ordvalet är följ oss, följ presskonferensen, få uppdateringar. Det är inte så mycket interaktionen som söks utan det är uppmärksamheten. Men det kanske är arbete nog. (Med tanke hur få som ska göra så mycket och med så höga kvalitetskrav). Interaktion är mera arbetskrävande än megafonkommunikation, dessutom finns det alltid risken för att ingen vill interagera med dig. På det kommer det också förändringen av maktballansen som trad. kommunikationen har etablerat som kan vara obehaglig. Det är ett sådant maktskifte som creative common licens kan skapa.

Som jag förstår det idag så är de bilder, video och ljud bortsett från de lagstadgade under upphovsrätten*. De vill säga att att landskapsstyrelsen äger rättigheterna. Det gör att medborgare inte kan använda, redigera, inkludera dessa digitala filer för eget bruk bortsätt rätten att citera ur ”verken”. Rent praktiskt kan det vara idel medborgarjournalistik, eller för att sprida information om vad som händer i ett specifikt ärende. Speciellt med ljud och video är det inte så sexigt att behöva snabbspola till de tidpunkter som innehåller något värde. (Det journalister gör i textform när de kan sammanfatta ett plenum i 500 tecken, eller de redigt duktiga 140 tecken). Vore det inte lättare att tillåta medborgare att klippa ut de delar som är intressanta (relevanta).

*kommer inte spontant på, om det finns en möjlighet att bild-/ljud-/videofilerna skulle kunna ses som något annat än ett verk. Eller om kommunikation som inticieras av LR eller kommun behöver diarieföras (vilket gör det möjligt för en annan juridisk ställning). Vilket på en helt annan not, gör mig nyfiken om det går att få meme-bilder och gif-katter införda som offentliga handlingar, eller som en del av en handling.

Creative Commons license(-n/ -er) skulle vara ett bra sätt att göra det möjligt att ökar tillgängligheten för en, mellan valen, avlägsen och undanskymd politiskt maktuövning. Det kan också ses som en del av att öppna upp data för att flera delar av samhället i större grad ska kunna skapa samhällsnytta. (I varje fall skulle det öppna upp för en laglig samhällskommenterande remix-kultur). Oavsett så skulle det vara ett sätt att visa att det finns ett genuintintresse att frångå envägskommunikationen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s