Att ranka Ålands lyceum efter studentskrivningar är ointressant

Studenten Det här är något som jag egentligen tittade på i juni i år, i och med att tidningarna skrev om Ålands lyceums snittresultatet från studentskrivningarna då. Men nu har det kommit en ny jämförelse gjord av FNB och Ålandstidningen skriver om Ålands lyceum i botten i gymnasiejämförelse

Bland de totalt 488 gymnasieskolorna som inkluderades i undersökningen hamnade Ålands lyceum på plats 347. Men för Ålands del är jämförelser av den här typen inte adekvata, enligt Marcus Koskinen-Hagman.
Majoriteten av de åländska studenterna flyttar till Sverige för att studera vidare. Då söker man på gymnasieexamensbetyget eller högskoleprovet, inte på studentexamen. Därför satsar man inte i lika hög utsträckning på studentexamen. Det kan ses som en bortförklaring, men faktum är att det är så det ligger till, säger han.

Ungefär samma svar som förra gången studentskrivningsresultaten var uppe. Studentskrivningarna spelar ingen roll för majoriteten av eleverna, och för dem som det gör det spelar inte skolans snittvärde någon roll i framtida studier. (Såvida inte individens studerande försvåras av det, vilket absolut är värt att undersöka. Men det är okänt om det händer/slash/inte händer just nu).

Det man lätt luras att tro är att det här visar på skolans kvalite. Vilket det inte riktigt gör, det kan vara en del av en bedömning, men ensamt säger det inte så mycket.

I juni i år var det aktuellt igen. Vilket gjorde att jag sammanställde ett par grafer utifrån Helsingen Sanomat listorn på webben med de olika skolornas snittresultat från 2008 och framåt. Publicerade inte då, så det kommer nu:

Ja, Ålands lyceum är i nedre halvan av skalan men håller också sin placering från år till år i jämförelse (vilket är bra). Snittresulatet visar på en lätt nedgående trend, men det verkar också vara i samklang med resten av Finland. Annars borde lusse ha tappat flera placeringar.

Har inte hunnit läsa FNB undersökning och vad den egentligen säger och hur den har gjorts. Kommer att kompletere med det om jag kan.

Läs mera
Lukioiden menestys paremmuusjärjestyksessä kevään 2008 ylioppilaskirjoituksissa | Lukioiden menestys paremmuusjärjestyksessä kevään 2009 ylioppilaskirjoituksiss | Lukioiden menestys paremmuusjärjestyksessä kevään 2010 ylioppilaskirjoituksissa | Lukioiden menestys paremmuusjärjestyksessä kevään 2011 ylioppilaskirjoituksissa | Lukioiden menestys kevään 2012 ylioppilaskirjoituksissa | Ressu taas lukioiden ykkönen – katso koko lista Suomen lukioista

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s