Kvotflyktingar till åland –Bakgrunden och sidorna/ grupperna för och emot

I början av September i år går Socialdemokraterna på Åland ut och förespråkar att Åland ska ta emot kvotflyktingar från Syrien. I slutet av september begär också landskapstyrelsen att arbets och näringsministern i riket ska utarbeta ett avtal så att åländska kommuner kan ta en del av de 500 riksdagen har beslutat att ta emot under 2014. De åländska kommunerna behöver veta hur det ska få pengar och hur de ska kontakt med mydigheterna i riket. I början av november möter lantrådet finlands arbetsminister där de disskuterar ålands flyktingmotagande. Det skulle röra sig om fyra fem familjer, eller ungefär 20 personer som Åland skulle ta emot. Man ska också arbeta bort alla ”administrativa hinder” till årskiftet.

Men ingen kommun eller stan har ännu tagit beslut, eller utryckt intresse för att ta emot någon eller några flyktingar ännu. Och om jag förstår det rätt så kommer det inte eller ett beslut från någon kommun fören kontakten mellan kommunen och riket är klart. Vilket gör att om de olika kommunstyrelserna vill det, tidigast kan ta ställning till ett flyktingmottagande i januari 2014.

Källor: Socialdemokraterna vill att Åland tar emot syriska flyktingar | Ett steg närmare flyktingmottagning| Stort steg närmare åländskt flyktingmottagande |

Sedan kom facebook-sidan.

Facebookgrupperna, och facebooksidorna för och emot

chart_1

Hur like ökade för sidan ”Ja tack till 20 syriska flyktingar” från torsdagsförmiddagen till lördagsförmiddagen.

2013-11-27 16:24 Skapas gruppen Nej tack till 20 syrianer på Åland
2013-11-27 16:46 Skapas sidan Nej tack till 20st syrier på Åland
2013-11-27 ca: 21:00 sidan Nej tack … har nu 166 medlemmar
2013-11-27 22:15 Skapas gruppen För ett öppet och tolerant Åland, nu och i framtiden
Kvällen 2013-11-27 gruppen Nej tack … anmäls till fb och plockas bort
2013-11-28 00:20 Skapas sidan Ja tack till 20 syriska flyktingar
2013-11-28 01:00 Sidan Ja tack … når 70 likes
2013-11-28 10:06 Sidan Ja tack … når 704 likes
2013-11-28 ca: 13:00 sidan Nej tack … når över 1000 likes
2013-11-28 14:48 ÅRTV publicerar artikel på webben. Flyktingdebatt på Facebook
2013-11-28 ca: 21:00 sidan Nej tack … är tillbaka på fb.
2013-11-28 22:58 sidan Nej tack… når 200 likes
Tidig morgon 2013-11-29 sidan Ja tack… når över 2000 likes.
Eftermiddag 2013-11-29 både sidan och gruppen Nej tack … är borttagna

Photo Nov 29, 20 31 02

Nya Ålands löp på fredagen. Vilket inte riktigt stämde, det rörde sig inte om en grupp, utan en sida, som dessutom från att varit borttagen ett tag kom tillbaka på fredagen.

Det hela är förutsägbart och lite tråkigt. Och någonstans tror jag att missade lite poängen. Att det inte är Åland som ska ta emot 20 flyktingar, utan någon av kommunerna. Vill Mariehamn kliva fram och ta ansvaret, brändö, jomala, vilken kommun? Att utnyttja engagemanget och sätta press på kommunpamparna, de som i slutändan tar beslutet om det blir något. Att lyfta debatten om flyktingar kommer att innebär ekonomisk förlust eller vinst, och prata om medmänsklighet. Att sluta prata om tolerans, och börja med acceptans och kundskap istället.

Sedan vet jag inte om det är det bästa sättet att gå åt flyktingfientliga utlanden igenom att visa på faktafel. När jag läste igenom det som skrevs på Nej tack… sidan började jag reflektera på det. Det är inte historiens delar; x% ungdomsarbetslösa, endskilda nerskärningar, liknelser med olika länders integrations- och inflyttningspolitik, brottsstatistik som primärt behöver bemötas. Det är deras stora berättelse om hur Åland är idag och dess hot och möjligheter.

Som jag ser det är skaparna av nejgruppens berättelse om Åland just nu ett landskap i kris, och hotat av omvärlden. Det är inte historiens delar som behöver emotsägas, utan det är hela historien i sig. (och på det hjälper det inte med namecalling). I deras berättelse om Åland kommer 20 flyktingar att vara ännu en sten på lasset av påhittade och verkliga problem, och att vara emot flyktingar, i kontexten av den berättelsen, är inte rasistiskt, eller trångsynt, det är relativt rationellt. Och det blir inte bättre av att det polarisera frågan i en ja och en nej-grupp. (vilket nu hände även om det inte var avsikten).

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Främlingsfientlighet, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kvotflyktingar till åland –Bakgrunden och sidorna/ grupperna för och emot

 1. Erik från Åland skriver:

  —–
  Oavsett vad som förespråkas är emottagnings beslut ,eller ej, enligt kommunallagen en fråga för folket . I dess demokratiska form kallat kommunalfullmäktigen i 16 berörda åländska kommuner .
  Frågan går ej att delegera till några eller många tjänstemän som ju en kommunalstyrelse de facto är !
  För att återgå till frågan om ” folket vs. demokrati” är det ärligaste sättet en folkomröstning ! Där bägge parter på ett rättvist sätt kan utnyttja sin yttrandefrihetsrätt kontra rätten till respekt för sitt eget privatliv !

 2. Erik från Åland skriver:

  Ps! Glömde tillfoga rättsmedlet som står tillbuds för enskild kommuninnevånare:
  Alla kommuninnevånare har besvärsrätt gentemot a) lagstridighet och b) oändamålsenlighet,av vilket det förstnämnda a) gäller i frågan om kommunstyrelse- v.s. fullmäktigebeslut

 3. Ping: Vad hände egentligen i nej tack till 20 syrier gruppen? | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s