Hot&Hat hanteras bättre av admin, än av Polis (!?!?!)

Photo Nov 24, 13 57 05Internet Polisen på Åland publicerade i torsdags den här texten Beteende på sociala medier som allmänna råd för medborgare på internet specifikt sociala medier. Vilket får mig att undra om polisen inte get tanken på att arbeta med brott på internet. I varje fall tanken att det går att göra komma fram någon form av resultat av en förundersökning om hot och trakasserier om det skulle hända på facebook.

Det är två stycken i den relativt korta texten som var lite konstiga:

Under de senaste åren har antalet anmälningar om t.ex. ärekränkning och olaga hot som skett på sociala medier ökat markant. Det är väldigt enkelt att vara anonym på internet och skriva kränkande saker om andra, som sedan kan ses av vem som helst var som helst i världen.

”Ökat markant” inte för att jag misstror det, men jag skulle vilja ha lite jämförelsetal. Vad är skillnaden på olaga hot på nätet, vs. de i IRL? hur stor är skillnaden på antalet anmälningar*. Sedan kan man diskutera hur lätt det är att upprätthålla en illusion av anonymitet emot att vara anonym på riktigt på internet. Silk roads Dread Pirate Roberts var också anonym i sin verksamhet men blev avslöjad ändå.

Det bästa man kan göra i en situation då man blivit utsatt för en kränkning eller hot är att vända sig direkt till den som administrerar över sajten. De flesta sociala medier har en sk. ”abuse”-mail kontakt dit man kan vända sig i dylika fall.

Om man löper linan ut på vad den här texten från polisen säger; så är vad som är effektivt, att själv agera, vägt emot rättvist, vad polis och domstolar kan göra. Instagramkravallen i Göteborg är ett bra exempel hur det kan utvecklas om det också finns en spricka mellan ”vuxenvärlden” och ”ungdomsvärlden”.

Det är rätt att man kan anmäla poster/inlägg direkt på aktuell sajt, för hot/ trakasserier, men jag skulle ha det på samma nivå som en polisanmälan. Även om posten/inlägget som utgjorde hotet försvinner från sidan har ju ett brott fortfarande begått. Att sedan polisen med dagens resurser och lagstiftning har svårt att utreda ska inte spela någon roll. Brottsoffer bör får juridisk upprättelse emot gärningsperson. Och det kanske är här problemet ligger. Att anmälaren inte är ute efter juridiskt upprättelse, enbart vill ha posten/ bilden/ whatever borttagen. Utifrån det så är det opraktiskt att gå via polisen.

Vem är det som begår brottet? Även om internet är internationellt tror jag att det flesta brotten när det gäller hot och trakasserier på internet kommer från närområdet. Om inte inom umgängeskretsen, även om sociala medier som facebook och twitter gör det möjligt för världsomspännande kontakter, så är de oftast bara kvartersomspännande. Brottsplatsen är internet, men gärningspersonen kan man möta i närbutiken, skolan, jobbet.

Vilka brott är det som kan ske på sociala medier, för att vara mera exakt facebook? När jag går igenom finska strafflagen så hittar jag andra brott än hot och trakasserier som kan vara aktuellt:

 • Strafflagen 1 kap 7§ Olaga hot
 • Om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten
 • Strafflagen 11 kap 10§ Hets mot folkgrupp
 • Om kränkning av integritet och frid samt om ärekränkning
 • Strafflagen 24 kap 1§ Hemfridsbrott
 • Strafflagen 24 kap 5§ Olovlig avlyssning
 • Strafflagen 24 kap 6§ Olovlig observation
 • Strafflagen 24 kap 8§ Spridande av information som kränker privatlivet
 • Strafflagen 24 kap 9§ Ärekränkning
 • Strafflagen 24 kap 9§ Grov ärekränkning
 • Om informations och -kommunikationsbrott
 • Strafflagen 31 kap 8§ Dataintrång

Straffskalan är på det stora hela böter till högst två års fängelse.

Läs mera; Polisen på Åland: Beteende på sociala medier | Ålands Radio: Kränkningarna på nätet ökar | Nya Åland: Polisen manar till försiktighet på nätet

*Hittar en artikel från februari i år som tar upp det här ”Mörkertalet för näthat är enormt” 3 700 anmälningar om ärekränkning kom in till polisen, av dem var 6% ärekränkning på nätet. Under 2012.– Folks rättsuppfattning på nätet har blivit bättre, därför vågar fler göra en polisanmälan. Men mörkertalet är fortfarande enormt, säger han.
Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hot&Hat hanteras bättre av admin, än av Polis (!?!?!)

 1. Ping: Åländsk polis har fortfarande inte koll på kränkningar och sociala medier, men endera dan lär de sig. | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s