Nya Ålands nya hemsida

Lokaltidning

Nya Ålands hemsida ska vara Luftigare, modernare och mer lättläst. Bara för att man upprepar en sak betyder det inte att det blir mera sant.

Puffen borde skilja sig mera från Toppnyheten i sin form, eller placeras någonannanstans på sidan.

Det finns ett problem med “”puffarna” att inom senaste nytt att det kommer med nyheter från gårdagen. Jag besöker sidan idag klockan 09:00 och får senaste nyheterna från 15:00 (igår) kan vara bra för tydlighetens skull att understryka det. Det finns ett annat problem, som är lite allvarligare, med luffarna som är placering/ formen. Som det är nu måste bilden alltid toppa i kolumnen för nyheter. Vilket öppnar för små krockar mellan senaste nytt och toppnyheten.

001_nyan_ax_

Blå = menyer och navigation
Grönt = Redaktionellt matrial
Rött = Reklam

Allt drar till höger, men det som folk besöker sidan för (nyheterna) finns till vänster. Tror inte riktigt att bruket av toppen av andra kollumen till höger är det bästa. Att att ett spelningsfönster för Åland24 är slöseri med utrymmet här. Skulle snarare försöka intergera klippen därifrån med artiklar. Noterar också att det inte finns ges några blänkare om vad som händer på Sport, Kultur&nöjes, ledare osv. -delarna av hemsida på förstasidan. (Vilket händer på förstasidan i den fysiska tidningen). Förslagsvis kunde det hamna här.

Det finns tre nivåer av nyheter: main_news_article (1 artikel-objekt), main_small_news (4 artikel-objekt), och articles_minor (resten). Som vid en första anblick sorteras efter när de har lagts upp. Det funkar men det är lite onödigt statiskt. Det känns också lite fattigt när huvudstoryn inte bakas upp av länkar till andra tidigare artiklar, grafik, video (åland24). En aktuell toppnyhet är samma nyhet som ett main_small_news och har lika mycket kött på bena. Vilket är lite trist.

Hur artikeldelen formges behöver också en snabb igenomgång. På det stora hela saknas någon typografisk form på ingressen, och bildtext, och rubriken får gärna bli ett par punkter större.

Bilder från placekitten.com/

Ihopslängd dummy för hur en artikel kan struktureras. (Tror just den här modelen är långt ifrån unik). Bilder från placekitten.com/

Det här med ökad läsbarhet köper jag inte direkt av. Med disclaimern att alla webbläsaren beroende på inställningar, och hjälpmedel inte behöver bete sig på samma sätt. Brödtexten är satt i 12/15 px (ungefär 9/11 pt vilket funkar i tidningar med typsitt som times news roman, men inte nödvändigtvis, med arial, tahoma och de andra webbtypssnitten). Vilket ger en radlängd på på omkring 70 tecken. Rekommenderat brukar vara 55 tecken. Vilket inte behöver vara ett problem för gemene man när texterna är så korta, men det är inte textboksdefinitonen av lättläst.

Jag noterar också att mobil.nyan.ax inte (ännu?) är inkluderad i ansiktsupplyfftningen. Vilket är på samma gång förvånande men också rätt väntat. Många vaknar och somnar med mobilen i handen, och jag antar att en del av dem också konsumerar nyheter. Om det är för få för att bry sig om på Åland, eller bara förbisedda kan jag inte säga.

När det gäller min kritiken så är jag medveten om att i de flesta fallen är egna producerade nyheter på hemsida en förlustaffär. Speciellt när de ges gratis. Annonsintäkterna täcker inte för mera än de 50 kb som det tar att skriva rubrik, en lågupplöst bild, 140 tecken och ett avslutande läs mera i papperstidningen imorgon. Det behövs en annan inkomstkälla än bannerreklam om det ska fungnera, dilemmat är att tidningarna behöver något annat medium än papper för att kunna själva fungenera.

Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s