Har Britt Lundberg en chans i Euparlamentsvalet?

Institutions europeennes From Wikimedia Commons, the free media repository

Institutions europeennes From Wikimedia Commons, the free media repository

Politik I september läste jag om att åland hade en chans att ta sfp-mandatet i euparlamentsvalet (Österbottens tidning 2013-09-14), vilket var intressant. Där spekulerade man att om s, vid detta val gick samman med c+lib+m bakom att sätta Britt Lundberg (c) på sfp, så skulle hon, i teorin, ha en chans att knipa sfp:s enda mandat. Det samarbete blev inte av, men nominationen av Britt Lundberg är klar. Det låter ändå hoppfullt. Men gör man rätt att sätta henne som bubblare?

På Åland finns det en trend av sluta upp kring en av kandidaterna med mellan 60 till 80%, ofta från någon av mitten-högerpartierna. Socialdemokraterna ställer upp ett eget namn som får grovt sagt en tiondel av rösterna, men dock inte detta val. Resten sprids ut över andra kandidater och ogiltiga röster.

Översätter man det till hur man ska se euparlamentsvalet 2014 så kommer Britt Lundberg få någonstans bortåt 80% av rösterna, om inte mera. Frågan är vart de som tidigare röstat på sossarnas namn kommer att ta vägen. Eller om de letar reda på en egen kandidat. På det finns möjligheten att valet inte kommer att handla om Ålandsfrågan i EU, utan andra frågor som EU-parlamentet dyftar. Men det tror jag är osannolikt, och gäller inte allt för många röstberättigade på Åland.

Det finns ett par saker som måste hända för att det ska gå vägen:

  • Röstdeltagandet och stödet för Britt Lundberg på Åland måste vara oförändrat från förra valet, eller helst ännu starkare. Men röstdeltagandet är lite hoppigt, i de senaste valen har det varit mellan 21-48% valdeltagande. Intresset för Euparlamentsvalet är i jämförelse med resternade val svalt. I senaste lagtingsvalet var valdeltagandet 67% (lägsta deltagandet sedan 1999), vilket i röster är nästan 13 000. I senaste presidentvalet 56% riksdagsvalet 51%. Så soffliggarna måste bokstavligen jagas upp om hon ska ha en chans.
  • Så flera röster måste komma från riket. Fler än de 1500 hon fick förra gången. Men för att citera Kennet Myntti på ÖT

    [… ] Å andra sidan ska vi minnas att röstbeteendet är traditionellt betingat och att många finlandssvenska väljare aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på en ålänning.

    Jag tror också Britt Lundberg kan ses en Åländsk kandidat mera än en finlandsvensk kandidat kan ligga henne i fatet.

  • På det får det gärna vara en utjämning av skillnaderna mellan rösterna bland de top fem namnen. I förra valet var mellan 1000 till 2000 röster som skiljer ettan från tvåan, tvåan till trean och så vidare. Den skillnaden behöver komma ner till hundratal
  • Punkterna ovan tar bara hänsyn i vad som händer i ankdammen svenskfinland. Hur valeupptakten utvecklar sig i resten av riket påverkar också.

Så hon har en chans. Även om oddsen inte är de bästa.

Läs mera 2012-12-14 Västranyland: opinion Åland eller SFP | 2013-09-16 Österbottens tidning: opinion Kamp om EU-plats | ÅSUB Valet till Europaparlamentet 2009 | ÅSUB Valet till Europaparlamentet 2009 (pdf)

Annonser
Det här inlägget postades i EP-valet 2014, Politisk Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Har Britt Lundberg en chans i Euparlamentsvalet?

  1. Ping: Hur långt räcker 14 000 röster i EU-parlamentsvalet? | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s