Får regeringen.ax använda google analytics?

Internet Hittade, och började använda, och senare på riktigt uppskatta plugg-in Ghosltly, som gör att du kan tillåta eller blocka olika övervaknings och analysverktyg på hemsidor. (om du har hört eller använd Collusion så har du en ide om hur informationen om dina surfvanor sprids). Jag noterade då, och började på riktigt reflektera i att hemsidor som regeringen.ax, och mariehamn.ax använder google analytics. Det var inte första gången jag har lagt märke till det, många kommuner använder det också. Men den här gången började jag fundera på hur säkert och rätt det är för landskapet, staden och kommunerna använda google tjänster. Molntjänsterna, google docs, och resten är en sak, men borde det inte gälla analytics också?

Så jag började googla och hittade bland mycket annat vad svenska datainspektionen hade skrivit. Det här gäller förstås sverige, och inte åland och finland.

Artikel 29-gruppen, som består av samtliga dataskyddschefer inom EU, har antagit ett yttrande till tolkning av undantagen i den ändrade bestämmelsen. Av yttrandet framgår att bestämmelsen inte ger något utrymme för undantag från samtyckeskravet när det gäller analysverktyg, inte ens om kakorna sätts från den egna webbplatsen.

Den som är ansvarig för en webbplats måste därför inhämta samtycke från den som besöker webbplatsen innan kakor eller liknande sätts. Datainspektionen har, för egen del, bedömt att de ändrade reglerna kommer innebära att samtycken inte kommer lämnas i den utsträckningen som gör det meningsfullt att fortsätt använda Google Analytics.

Det som gör det här relevant för Åland är EUs Artikel 29 gruppens utalande att samtyckeskravet också gäller analysverktyg, så det borde väll vara liknande bestämelser på Åland/ Finland. Jag har mailat inspektionen@di.ax för att höra vad de har att säga, och kommer att kompletera med deras svar.Edit 2013-11-14 Fått svar från datainspektionen på Åland. Vilket säger att det är okej, så länge man följer lagen, vilket ställer en del krav. Den som använder google analytics ska ha stenkoll på var informationen hamnar, informationen ska anonymiseras, och besökare på hemsidan ska informeras att information samlas in och till vad informationen används till.Edit-end 2013-11-14

Under tiden kan det vara på sin plats att läsa datainspektionens allmänna råd Samtycke Och som en grund för vad som anses vara personuppgifter borde man utgå ifrån landskapslagen som säger att:

Landskapslage 2007:88 om behandling av personuppgifter inom landskaps- och kommunalförvaltningen
1 kap. 2§ Definitioner. I denna lag avses med: 1) personuppgifter all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet

Med andra ord ip-adresser som registeras via google analytics. (som personuppgifter borde också räkans namnen/ kontona på de som följer LR på twitter och facebook. Speciellt facebook). En anna sak som ställer till det är var google analytics information sparas. Det är inte på Åland, så mycket tror jag är säkert, men var hamnar den då? Det står en del om utlämnande av personuppgifter till andra stater i lagboken, men hur är det med företag som google?

Annonser
Det här inlägget postades i Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s