Sorry, men Ålandstidningens valpejl säger inget om opinionen.

Media I vecka har Ålandstidningen gjort en pejling på hur opionsläget med tanke på att det är två år till nästa val. Tänkte kort gå igenom vad den säger och vad för slutsatser som det egentligen går att dra.

Socialdemokraterna och Moderaterna ökar, Ålands Framtid minskar. Resternade rör sig en halvprocent uppåt eller neråt. Om det skulle vara ett valreslutat skulle Ålands framtid tappa ett mandat. 11,8% av de svarande skulle avstå att rösta, och 10,85% skulle rösta blankt.

302 svarande, insamlade under två dagar (onsdag och torsdag) i Mariehamn, Godby och Jomala. Den stora frågan är bara hur representativ de svarande är för väljarkåren i stort. Eller om det kan vara så att felmarginalen gör det rätt små förändringarna osäkra. Varken Ålandstidningen eller ÅSUB kan sia om det. Inte eller verkar man ha gjort ett försök att på riktigt korrigera för det genom att låta de svarande ange hemkommun och ålder.

Det är demografin som oroar mig mest. Dels för att det finns en stor risk att skärgårdsrösterna inte kommer med som är mer än femtedel av de röstberättigade. Dels alla andra grupper som inte har möjligheten att infinna sig på stan/ maxinge/ Mattsons på dagtid för att besvara en enkät. Beroende på jobb, vanor, eller whatever. Men också för att olika partier är olika starka i olika kommuner, som går att se på tabellen nedan hämtat från Åsubs Statistik 2011:7 lagtings- och kommunalvalet 2011. Det kan också ha påverkat resulatet, och hur genrerellt pejliningen är för Ålandska väjare i stort.
chart_1
Ålands framtids dramtaiska tapp kan mycket väll förklaras med att deras väljare helt enkelt inte fanns där ÅT letade. Samma sak med Moderater, och Socialdemokrater.

Att åsub har viktat sifforna är också intressenat. Inget fel med det, men läsaren borde också fått se de ursprunglig oredigerade sifforna också. Mera än att Obunda +0.6% beror mera på viktining är vad folk svarade. En annan letråd är 11,8% skulle avså att rösta, i förra valet var det 33.1% som inte röstade, samma sak med blanka röster, 10,58% sa att det skulle rösta blankt. I valet 2011 var den siffran 2,8%. Det verkar som att det har behövts att korrigerats en hel del.

Jag tycker att ÅSUBS Jouko Kinnounen är mera än snäll när han säger ”–300 [svarande] gör att det går att göra kvalificerade gissningar och se visa tendenser” till ÅT. Nja, 300 är ett bra antal svarande för att vara Åland. Men när det inte går att vikta resultatet efter demografi, och efter tidigare röstbetende (inte bara senaste valet) så går det inte. Inte för någon annan än för den grupp av 300 svarande. Och absolut inte för Åland i stort.

Så sorry. Det går inte att säga något med säkerhet opinionen på Åland utifrån den här pejliningen. Och absolut inte ge det ett värde med två decimaler.

Läs mer Ålandstidningens valpejling: M tar ett mandat av ÅF
Ledare: Ålänningarna är ganska nöjda med sin regering
Skrev kort om Nyans valpejl i maj Förlåt, men Nyans Valpejl är värdelös. Ovetenskaplig som den är.

Måste tillsist kort kommentera vad Niklas Lampi skriver i ledaren För det andra ska den här mätningen tas för vad den är. Den gör inte anspråk på vetenskaplighet, det går inte att fästa sig vid decimalerna. Det är lite samma sak som konkurenten Jonas Bladh skriver när nyan gör samma sak. Bägge två har fått det här om bakfoten. Det är inte vetenskapligheten som de inte kan göra anspråk på, det är tillförlitligheten.
Hur representativt resultatet är och hur bra ”hantverk” det ligger i arbetet bakom. Om den har valpejlen inte kan göra anspråk på vetenskaplighet, som det står i artikeln och i ledaren, så gör den inte något större anspråk på att vara trovärdig. Och det uppslaget pejlninge fick är ett slöseri med papper och bläck. På det missleder ålandstidningen sin läsare.

Det är skrämmande hur man kan slänga vetenskapen över bord bara för att då fram ett intressant uppslag, och dessutom ogenerat erkänna, att de inte har underlag för vad de påstår.

Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Politisk Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sorry, men Ålandstidningens valpejl säger inget om opinionen.

  1. Ping: Tre kassa valpejlningar ger en svag lettråd hur landet ligger #axpol | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s