Hur konkreta är rubrikerna om kattplågeri, egentligen.

Djurplågeri väcker känslor, men vet vi tillräckligt mycket för att bli upprörda? och är det verkligen utom allt tvivel att vi har ett moppegäng på Åland som torterar katter?

Mediakritik Hajade, precis som jag tror många andra gjorde, över rubriken Katter tvingades dricka alkohol, kördes sedan över Dels för att ÅT för en gångs skull har gjort en rubrik med klicksug (a la aftonbladet), men också för att det låter så sadistiskt bisarrt. Läser man sedan det lilla som finns på webben, så verkar det inte vara alldeles säkert vad som har hänt. Om du läser ingressen ”Ungefär tio katter ska ha fångats in, blivit itvingade alkohol och därefter körts över med bil”. Ord som ska, lär, verkar i nyhetstext antyder att det inte är något som är helt säkert. Och är ett sätt att göra ryggen fri om det mot förmodan ska visa sig att det är annorlunda. Det är skillnaden på rubriken Presidenten har landat jämfört med Presidenten ska ha landat, Presidenten lär ha landat. De två sista antyder en viss osäkerhet om presidenten verkligen har landat.

I artikeln används också både ”Ett tiotal katter” och ”Ungefär tio katter”, vilket kan bero på skribenten försöker variera språket i texten. Men ger också mig som läsare en osäkerhet eller valfrihet att tolka hur många katter som bragds om livet. Från åtta till 19 tolkar jag det som. Som om en katt skulle blivit utsatt för det här inte skulle vara tillräckligt förskräckligt. Dessutom är jag inte på det klara om alla katter dödades samtidigt eller om det rör sig om flera tillfällen.

Det finns bara en (?) anonym källa till det ÅT skriver. Det skäl till anonymitet då det finns en hotbild. Det kan också vara problematiskt att publicera detaljer, vilket också kan röja källan. Dessutom vet redaktionen namnet på personen och har bedömt tillförlitligheten på uppgifterna. Så anonymitet är inget problem (anonymitet är sällan ett problem). Det som är mera bekymrade är att det bara är en person som kommit fram. När det kan finnas andra upplevelser av det hela, som sätter det hela i ett helt nytt ljus. Och om det finns förmildrande omständigheter, om berättelsen har blivit uppblåst någonstans på vägen. För att inte tala om andra bevis, som en plats eller kattkadaver, som bekräftar att det har hänt något.

De tre röster som hörs i papperstidningen (2013-10-01) gör inte saken bättre. Varken representanter för polis, miljö- och hälsomyndighet, eller djurskyddsföreningen har hört talas om det här fallet av kattplågeri. (Polisen fick en formell anmälan dagen efter). Inte eller kan polisen säga att det finns några kopplingar till tidigare fall av djurplågeri som inträffat vi Nabben tidigare i år. Djurskyddsföreningens ordförande spekulerar om att folk är rädda att anmäla och vittna. Jag vet inte eller hur relevant det är att låta djurskyddsveterinär få plats att säga följande:

Han säger också att dylika fenomen inte är alldeles ovanliga
– Ett gäng killar kidnappade ett får på Gotland som de plågade. Senare frihetsberövade och torterade samma gäng en person i Stockholm

Det finns ett samband mellan grymhet mot djur, och att senare vara grym mot människor. Många av de mera kända psykopatiska serimördarna plågade djur, däribland katter. Jag förstår att man gör associationer. Men jag skulle säga att i det här läget, med det vi vet, att det är mera sensationalistiskt än journalistiskt. Det är för tidigt att göra jämförelser, för vi vet inte allt vi behöver veta.

Om man läser det som Ålandstidningen hitills har berättat; så finns det en motorburet ungdomsgäng som far runt och dödar katter på norra Åland. Vilket skulle vara alldeles fruktansvärt. Men från det vi kan läsa hittills är det är långt ifrån säkert att det är så. Som överkonstapel Christoffer Ahlfors på polisen säger till ålandstidningen ”Exakt vad som har hänt vet vi inte än, men vi utreder saken”

Uppdaterat 2013-12-04: I början av december läggs utredningen på is, på grund av brist på bevis att det hade hänt något.

Det som skrivits såhär långt:

2013-10-01 Ålandstidningen Katter tvingades dricka alkohol, kördes sedan över
2013-10-01 Ålands Polis: Pressmedelande Inledd förundersökning gällande djurskyddsbrott
2013-10-02 Ålands Radio Körde över katter med bil
2013-10-02 Ålandstidningen Kattplågare utreds för djurskyddsbrott
2013-10-02 Ålands radio Oklart rykte om kattplågeri
2013-12-04 Ålands radio Utredning om kattplågeri avbryts
2013-12-05 Ålands Polis Utredning gällande djurskyddsbrott avbruten
2013-12-09 Nya Åland Polisen avbryter utredning om kattplågeri

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s