Genusrant om ålands reprensation i BSCP

Genus I tisdagens nya åland skriver Nina Fellman under rubriken Ingen tvekan om vilka det är som bestämmer bland annat:

Bara ett problem.
På BSPCs (Baltic Sea Parliamentary Conference) 22:a konferens representeras Åland bara av personer med snopp. De människor som är byggda med andra reproduktiva organ har av någon orsak inte alls kommit med.
Hemma på Åland är lite drygt hälften av alla invånare sådana andra. Kvinnor.

I ledaren för hon fram att hälften av Ålands befolkning saknade representation på konfrerensen. (Ska man vara nogräknad så är det nog mera än det). En bra poäng i mitt tycke.

Wille Valve (m) som en av de sex som representerade Åland på BSPC möter kritiken på sin blogg under rubriken Manstarkt i BSPC:

Att sex män och inte en enda kvinna representerar Åland i det parlamentariska Östersjösamarbetet. Vi har varit sex män i delegationen ända från början av 2011 och vi har, ärligt talat, inte sett det som ett problem.

Jaha, men då så. Lite som att icke rullstolburna inte har problem med trösklar. Eller att vita inte utsätts för rasism. Då kan det väll omöjligt finns något problem. Det går väll att sträcka sin upplevelseförmåga utanför sin egen begreppsvärld. Att det redan finns kvinnor på ministerposter, är helt ointressant. Det är en annan arena, sammankopplad, men inte samma sak. Bra att vi har ministrar nu gäller det resten, som finans och näringsutskotten som Valve för fram, MEN också BSPC.

Och för guds skull, sluta kräv att kvinnor ska föra fram ett ”kvinnligt perspektiv”. Visserligen är normen ett manligt perspektiv, och det behöver ifrågasättas. Orsaken till att det behövs flera kvinnor på synliga poster är för att visa att det fungenerar för efterkommande generationer. Inte att det finns någon form magisk hetronormativ jing-jang ballans mellan könen som måste upprätthållas. Och som behöver tillskott från bägge könen. Som någon slags feng zu för en styrelsegrupp: sätt in en kvinna i ledningsruppen så hamnar budgeten i ballans. Geez!

Det behövs flera förebilder som visar att kvinnor också kan vara så mycket mera än vad könsnormnera begränsar individen till. Som visar att det går att göra. Någon måste gå först, om en menar allvar med jämställdhet så borde det hända nu. (helst i förrgår).

(BOKTIPS Lean in av Sheryl Sandberg).

Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s