Jämförelse: Så snabba är de Åländska kommunernas hemsidor

Internet Fick via facebookgruppen ekonomi Åland veta att landskapsregeringen förespråkar att de åländska kommunerna öka sitt samarbete kring webbutveckling. Vilket fick mig att ta itu med en något som jag haft i tankarna ett tag: en genomgång av de åländska kommunernas hemsidor. Till en början så gör jag det enklaste, testar hur snabbt de olika hemsidorna laddar.

Använder Pingdom Tools för att jämföra hur snabbt de åländska kommunernas hemsidor laddar. I snitt så är hemsidan på 426,66 kb laddar på 3,55 sekunder. Pingtool ger också ett värde, Performance grade, för de hemsidor de testar. Snittvärdet för det är 77,66.

Sund är den största på 1 200 kb*, medans Föglö är den minsta på 204 kb. Hammarlands hemsida laddar snabbast med 1,67 sekunder och Lumparland är den som är långsammast med 16,02 sekunder. Hammarland får det högsta värdet av pingdom, 93 medans Jomala och Sund ligger längst ner med 68.

I informationsmötet förs det fram förslaget att alla 16 kommuner ska gå över till lemon, vilket åtta av dem redan använder. (Vilket utan större efterforskning har förutsatt ska vara Jomala, Finström, Föglö, Hammarland, Lemland, Lumparland, Saltvik, och Sund). Så det kan vara intressant att jämföra hur lemonanvändarna presterar emot snittet, och de kommuner som inte använder lemon.


Det ser ut som att de som använder lemon laddar långsammare än snittet, och de som inte använder Lemon. Samma sak i följande diagram som visar på storleken på sidorna.

UPPDATERAT 2013-08-24 Upptäckte att det kan vara värt att göra en ordentligt titt vad som finns bakom hemsidorna, dels för att jag innan antog hammarlands hemsida använde lemon vilket INTE stämmer. De använder drupal.

Först fördelningen mellan lemon, joomla, lime, och purl, och durpal

Annonser
Det här inlägget postades i Internet, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jämförelse: Så snabba är de Åländska kommunernas hemsidor

  1. Carina skriver:

    Sägas bör ju att Hammarland.ax är en Drupalinstallation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s