Genomslaget på facebook: Ballongaktionen mot Rysslands konsulat i mariehamn

Sociala Medier På natten till onsdagen placerade någon eller några färggranna ballonger på staketet till Ryska konsulatet. Högst antagligen för att protestera mot de ryska ant-gay lagarna, och generellt över det icke-toleranta klimatet mot HBTQ-personer i Ryssland. Ballongerna försvann rätt så snabbt från staketet men de hann bli föreviga på bild och spridda på internet. Och det är den spridningen som jag tänkt titta lite närmare på.

Den här storyn är i två akter. Först onsdagen då ballongerna sattes upp och uppmärksammades. Och den andra akten när polisen sätter in extra bevakning av konsulatet. Men jag kommer att focusera på ballonguppsättningen, och hur en bild av ballongerna har delats fram till idag (lördagen, samma vecka).

Ett konto på facbook lade ut en bild på ballongerna någon gång innan klockan 08:00 på onsdagsmorgonen, den bilden har idag (2013-08-17) fått 394 delningar. Av dem är 92 publika, vilket ger en ledtråd till hur engagemanget för bilden såg ut över tid på facebook.

Ungefär hälften av alla delningar kom klockan 12:00 samma dag som fotot lades ut. Lite över en fjärdedel av delningarna gjordes från smartphones. Det kanske mest intressanta var att det det ändå var såpass få like för varje delning. (8,3 likes/ per publik delning). Och att det också var få som kommenterade sin delning, eller fick kommentarer av sina facebookvänner. Det var också få som delade sin vänns delning. (vilket kan bero på att man delade direkt från huvudkällan), men ändå kan vara intressant att ha i bakhuvudet. Generellt sätt verkar de flesta delningarna fått liten eller ingen uppmärksamhet, mätt i mätbara reaktioner på facebook.

Lite mindre än tredjedel var män, och en organisation delade bilden. Jag kan inte säga något om ålder eller bostadsort.

En del tidningar skrev om ballongerna också, intressant nog mest finlandsvenska sådana. Ingen uppmärksamhet i sverige ifrån vad jag kan se just nu.

2013-08-14
08:35 Ålandstidningen Regnbågsballonger vid ryska konsulatet
09:27 Ålands Radio Prideballonger vid ryska konsulatet
14:24 Nya Åland Ballongaktion mot konsulat i Mariehamn
14:26 Österbottens tidning Ballongprotest mot rysk gaylag i Mariehamn
15:28 Huvuudstadsbladet Ballongprotest mot rysk gaylag i Mariehamn 387 rekomentationer på facebook.
2013-08-16
16:32 Huvudstadsbladet Åländsk polis övervakar ryska konsulatet 49 rekomentationer på facebook.
19:31 Ilta-Sanomat Värikkäät ilmapallot säikäyttivät Maarianhaminassa – Poliisi vahtii Venäjän konsulaattia 177 rekomentationer på facebook.

Jag skulle säga att avsaknaden av avsändare är ett problem. Om jag skulle vara den/ dom som satte upp ballongen skulle jag publicera en förklarande text på en annonym blogg under ett påhittat organisationsnamn. (Skulle själv uppskattat om det skulle vara Internationella Homopropagandaenheten som tog på sig dådet. Men jag antar att ironin/humorn/satiren i det namnet skulle gå förlorad för många).

Inte för att jag tror att det är så många som misstolkar vad rengbågsfärgade ballonger på ett homofobiskt lands konsulat skulle innebära men jag tror att det inte skadar att vara övertydlig. Berätta vad som är fel, risken finns annars att det blir ett internt medelande invigda emallan. Desstuom missar de chansen att följa upp intresset genom att ge mera information, eller hänvisa till andra som kan berätta mer. Men oavsett det tycker jag att ballongmarodörerna helt klart ska vara nöjda med sitt nattverke.

Annonser
Det här inlägget postades i Facebook, Kommunikation, Politisk Kommunikation, Sociala Medier och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s