Messaspalten –Går det att ha en öppen&bra debatt?

Lokalmedia För dem som inte har så bra koll på vad messaspalt är. Det är en tjänst och kan bäst beskrivas som en messageboard i en tidning där posterna sänds via textmedelanden. Jag minns inte exakt vilket år det dök upp för första gången, men åtminstånde från 2001 skulle jag säga. När det var som mest kunde messen fylla en helsida. Men numera är det ”bara” 10-20 mess per tidning. Innehållet kan vara allt möjlig, ifrån att vara en kontaktsida, till att klaga på trafiken, rapportera döda katter, ge ris och ros. Ett allmänforum, som levde sitt eget liv i stort sett. Det var och är det starkaste spontana forum som finns på Åland. Även om det kan vara bortåt 24h fördröjning. Så dess form och innehåll spelar roll.

Men vad gick fel? Vad var det som motiverade redaktionen att omforma (inte ta bort) messaspalten. Ledaren som chefredaktören Jonas Bladh skrev Dags att ta farväl av messaspalten ger inte så mycket svar. Det ska ha blivit ett hårdare debattklimat samtidigt som de som messar in verkar ha blivit färre. Men det kan man säga om nyhetsplatsen, debattsidan, och ledarsidan också. Dessutom är messaspalten ett område som, precis som insändarsidan, går att redigera rätt långt. Tidningen har inte ett tvång på sig att låta alla röster höras i tidningen.

Dessutom kommer frågan om man får säga en åsikt, eller framföra information anonymt. Vilket jag själv kan tycka borde vara en självklarhet. Att ha sitt namn bakom ett påståendet leder inte till att det blir mera sant. Och det ersätter inte kritiskt tänkande, efterforskade, och validering som borde ske oavsett om texten är namnlös eller ej. Anonymitet är en öppning in i debatten, då man inte behöver ha alla titlar och kontakter för att kunna debattera. Gör man det osakligt så straffar det sig eftersom ingen vill föra en debatt med en efteråt. Att debattklimatet har blivit hårt på tidningsplats så faller på redaktionen.

Innan jag går över till kort fundera över vilken modell som funkar för öppna kommentatorsfält så måste jag föra fram att det också finns ett förakt mot insändare. Att de som sänder in texter, de som debatterar på sociala medier, att de är mer eller mindre uppmärksamhetstörstande mediahoror. Om man utgår från det och sedan läser insändare, och gång på gång läser mer eller mindre relevanta klagomål så är det lätt att döma ut ett demokratiskt forum som en slasktratt. Messaspalten hade kanske aldrig chansen att bli något annat än vad den blev. För att inte tala om den saklighet, och värde som den uppmanas ha. Att 100% av läsarna, vilket är en omöjlighet, skulle uppskatta 100% av messen. Det mesta kommer att vara skräp eller ointressant för en läsare, som med resten av tidningen. Men då och då kommer de där riktigt bra intervjuerna, repotagen och messen som gör det värt att prenumera.

När det gäller kommentarsfält och insändarutrymme till nyhets- och opinonsmedia så finns det ett bra sätt att få de att bli ”nyttigt”. Och det kan behövas, det finns undersökningar som visar att efter den tredje kommentaren ballar kommentatorsfället ur. Och svävar ut från ämnet. Den enkla lösningen på det är att ha det öppet på begränsade tider, och ställa en konkret fråga att utgå ifrån. Det kan också vara ett otvunget sätt för läsaren att kunna tipsa om anknytande nyhetshändelse. Eller hitta en till vinkel på storyn.

Men det kräver jobb och ett duktigt redaktörskap. Och det kräver också att det är roligt att komentara. Att det det ger något positivt tillbaka. Förutom nöjet att kunna göra sin röst hörd. Men nu är messaspalten en hybrid så allt ovan sagt kanske inte går att få ut. Ålandstidnigen kommer att hålla sin messaspalt oförändrad, så det finns chans att jämföra vem som får den ”bättre” innehållet. Själv ser jag just nu bara att nya åland har gått mot ett mera elitistiskt krav på tyckandet.

Bonus Kan annars tipsa om @danlolaxs bloggpost Det nyan missade med messen

Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Kommunikation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s