Åland har det debattklimat på internet som det förtjänar

På måndagsmorgonen får jag höra det här från Ålands Radio: Polis inkopplad på hot mot ministrar

Den senaste tiden har landskapsregeringens ministrar fått ta emot allt allvarligare hot, så allvarliga att man nu vill koppla in polisen. –Debattklimatet har hårdnat, och innan semestern tyckte vi att tonen på bland annat sociala medier nått den gräns då vi måste agera, säger kansliminister Gun-Mari Lindholm till Ålands Radio.

För det första om det rör sig om hot, och det är allvarliga så anmäl för gud skull. Det är inget att dyfta om. Det är polisens sak och sedan en domstol som ska bedöma hot, inte någon politiker. Och då både till polisen och till facebook. (sociala medier på Åland är facebook). OM det nu upplevs som ett hot, och inte är ännu ett bevis att internet är djävulens påfund. Vilket ligger lite i linje med Kansliministerns och resten av regeringens syn på facebook och den debatt som förs där. Vilket typ kan sammanfattas som ”pöbelmedia” (OBS! mitt ord, inte hennes, eller deras). Svenska piratpartiets ordförande Anna Troberg möte det hårda debattklimatet på nätet igenom att aktivera sig och debattera, och fick som jag har förstått det bättre konstruktivare debatt. (Vilket om jag får gissa det som anses saknas). Över huvud taget så förs det inte så mycket politisk debatt från regeringensmedlemmarna, utan det är mera person- än politikerkonton. (vilket är är en annan intressant team att spara för framtiden; politisk personkampanj på sociala medier Kanske något att göra inför inkommande svenska valet).

Så det jag skulle vilja se är ett Case. Ett par skärmdumpar på den så kallade hårda debatten så att finns en gemensam grund att gå vidare ifrån. För även om det ges sken att det skulle vara en fråga för bara polisen-landskapsregeringen så behövs det knyta kontakter med allmänheten samtidigt. Så tyvärr så kan inte jag, och jag råder inte eller någon annan att ta det här på så stort allvar. Även om jag följer det med intresse, och har all vilja i världen att vilja ompröva den uppfattningen.

Tony Aasuma (lib) håller med kansliministern: Gun-Mari har rätt och lägger på messaspalterna på högen. Dels konstaterar han att det är trist att folk är negativa och anonyma. Men följande stycke var det mest intressanta:

Men vill vi få en riktig ärlig uppfattning om Åland så tror jag ingen av oss har något emot att skriva under med eget namn, Det går säkert lättast att fixa genom att alla inläggare logger in exempelvis via sitt Facebook-konto, om man har något att berätta för oss – av värde.

Nu, måste jag säga att karln är ute och lallar. Visst är det trist att messaspalterna är till största delen negativa, men prenumera på nyan så får du i alla fall några positiva tillrop. (se tidigare blogginlägg om Messaspalterna). Men om folk vill utrycka kritik, och tidningarna trycker det, så borde det toleras. Och om en inte vill ha sitt namn bakom så låt så vara. Jag vet inte vilken värld Assummaa lever i, men anonymitet är något fint. Det låter folk som annars skulle vara tysta få en röst. De flesta känner inte behovet av att sätta sin person bakom sin åsikt. Och det är inte mera än rätt, alltför personen ska inte alla gåner behöva nagelfaras. Det är viktigare att rösten hörs i debatten, och det om något är väll ett större problem att det saknas röster. Inte att de är anomyma. Se bara på könsfördelningen i lagtinget och på andra maktpositioner. För att inte tala om skärgården, och barn och unga. Tror aldrig att en 16-årig tjej skulle aldrig bli hörd om kortrutten, såvida hon inte skriver och debatterar anomymt.

Konstigt att en lagtingsledamot från liberalerna inte ger mera för press- och åsiktsfriheten.

Nu får vi se vad som händer i framtiden. Och om landskapsregeringen förstår vidden av problemet de lyfter fram. Och att det är äldre än den sammanlagda, aktningsvärda får jag säga, ålder på regeringens alla medlemmar.

Uppdaterat Enligt Ålands radio ska Nya Ålands rubrik Hot mot ministrarna har blivit en polissak vara lite missvisande. Det har INTE blivit en polissak ännu, i alla fall inte en anmälan vilket det kan låta som. Sedan kan man också fundera på Hur Nya åland med säkerhet kan säga att debattklimatet har blivit råare utan att hänvisa till någon jämförelse.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s