Kan Ålands radio crowdsourca musikredaktionen?

AlandRadioHusetRadio Som rubriken undrar, går det att crowdsourca musikredaktörskapet, för en radiokanal som ålands radio. Det var inte det första när jag tänkte på när jag läste nyhetschefen på Ålands radio, Ulf Wemans insändrare i Ålandstidningen förra veckan (tyvärr inte upplagd på nätet). I korthet handlade det om Ålands radios redaktion, och bemötande om ett påstående om hur många som jobbade i studion samtidigt. En messare trodde det var 3-4, verkligheten är en (1). Men ett par dagar senare ploppade tanken upp att det kanske skulle kunna vara ett hjälpmedel.

Crowdsourcing när man låter massan individer göra lite, istället för att en individ skulle göra en massa. Det kan vara att betala en liten summa för att en film ska bli gjord (veronica mars), bearbeta en liten del information ur en stor informationsbas (wikipedia). I det här fallet kunde det vara att välja ut musik för radio. Det ideala vore om det fanns ett forum/ arena som kunde göra allt. Rösta fram musik efter krtierier, registrera, och sätta in. Men jag tror inte att det kan funka för vardagssänningarna. Dels för att det skulle behöves en rätt stor grupp som har relativt mycket fritid. Och som det går att förutsätta ett långvarigt engagemang. Gratis. Det kanske låter omöjligt, men det går nog att göra. Men då behövs det en tjänst som har redaktörskap för det hela. Men när det gäller valet att anställa en internetredaktör, och en musikredaktör (eller en till journalist) tror jag att Ålands radio har sina prioriteter klara.

Men vad kan man då realistiskt förutsätta sig att en crowdsourad musikredaktion skulle kunna göra? Jag kan tänka mig tre saker:

  • Föra fram bra nya lokala musiker.
  • Öka bredden på influenserna
  • Skapa ett brett arkiv, sorterat efter programideen. Spelistor med förslag på låtar för morgonradio, nattradio, filosofisk radio, skärgårdsradio, med mera. Kunde göra det lättare för programledaren att hitta varierad musik för sitt program
Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s