Vi lusläser lokaltidningarnas messaspalterna Vecka 23

Jag har aldrig helt och fullt tror att messa spalterna i de Åländska lokaltidningarna Nya Åland och Tidningen Åland, är fullt så illa som det sägs. Det har också gett tanken att göra en lite mera djupgående analys av detta forum för debatt. Är det en slasktratt, eller källa för insikt, spy galla eller för lovsång?

Jag har tänkt plocka ut veckor, mer eller mindre slumpmässigt och titta lite nogranare vad som sägs i vilken och i vilken ton. Eftersom jag inte har resurser att göra en bredare analys och koppla det till resterande text och bild i tidningen kommer jag bara presentera vad som står i messaspalterna. Det gör att intressanta frågor som om det finns ett samband mellan de tidningen skriver och det som messas inte kan besvaras. Eller om det förekommer nyhetstips, eller om journalister på annat sätt påverkas.

Först ut är vecka 23, och de två frågor jag tänkt besvara är:

  • Antalet textmedelande och dess fördelning mellan dagar och tidningarna
  • Tonläge, som jag delar in i tre fack: positivt, neutralt, och negativt


Det förekommer en del dubbelposter, men jag tar inte med eftersom de rätt ofta publiceras på olika dagar.

Jag kan också göra ett par korta refektioner om innehållet. Avsändaren är inte alltid klar men mottagaren är oftast tydlig, i ungefärlig mängdordning, tidningen messet publiceras i, lagtinget/ landskapsregeringen. Och därefter insändarskribenter, andra mess, bilister. De mess som publicerades i Nya Åland var oftare positivare till text, agernade, utalande till tredje person än de publicerade i Ålandstidningen. Så kanske Ålandstidningens messare är lite mera negativa, eller bara återhållsamma med positiva omdömmen.

Det är rätt vanligt med reflektioner, förslag och funderingar. Som jag tror kan vara resultatet av mycket funderande, och inte bara en stundens gärning. Det förekommer också en hel del synpunkter på tidningens journalistiska arbete, som besvaras/ bemöts. Över huvud taget var messaspalterna vecka 23 till största del fylld med textmedelanden emot något, snarare än för något. Vilket får en att undra om det saknas tydligt positivt alternativ på Åland. Emot ministerbeslutet, men utan ett annat tydligt förslag, organisation, eller person att backa upp. Och om det sedan beror på ett textmedelandes begränsningar i text, eller om det saknas alternativ att sluta upp bakom. Om man får spekulera kan det bero på att de som messar är män, som inte är lika bra på att säga ”Vi” och understödja andras förslag. Eller om det beror på något helt annat. Missundsamhet, eller medfödd förmåga att klaga. Svårt att säga.

Så för att avrunda med svaret på funderingen om messaspalterna är en slasktratt, eller källa för insikt, spy galla eller för lovsång. Från att bara tittat på en veckas publicerade mess så är det allt det. Ska försöka att göra samma sak på ett par till veckor för att få en mera allmängiltigare ide om hur messaspalterna är.

Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi lusläser lokaltidningarnas messaspalterna Vecka 23

  1. Ping: Åland har det debattklimat på internet som det förtjänar | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s