Behöver Ålands Kulturdelegation en PG-18 märkning?

I fredags lämnade SKUNK in en begäran att de skulle slippa ha en representant i kulutrdelegationen för att ”Kulturdelegationen inte är en plats för ungdomar att vara med i”. (Kulturdelegationen består av sju ordinarie politiskt tillsatta medlemmar och två ungdomsobservatörer). Ålands Radio: Skunk vill lämna kulturdelegationen Ålandstidningen: Kulturdelegationsmedlem avgår efter ”festresa”

Det här är en demokratifråga. Ska det vara så att det är bättre (och enklare att exludera grupper) för att klimatet är doftar alkohol och sexism, istället för att arbeta för något bättre. För att förtydliga det. Det handlar inte om att en person ogillade en resa. Det handlar om att en grupp i samhället, ungdomar (framtiden, ni vet), exluderas från det demokratiska arbetet. Inte för att de själva vill utan för att det helt enkel inte funkar. Och det kommer från en av de ungdomsorganisationer på Åland som har bäst chans att få det att funka. Det är inte beklagligt, det är en katastrof.

Och det blir inte bättre av att höra vad Kulturministern och kulturdelegationens ordförande har att säga:

[Nya Ålands reporter] –Vad har du att fråga deltagarna om?
[Johan Ehn] –Det har jag inga kommentarer till i det här läget. Jag vill få en bred bild av hur de upplevde att resan har varit och hur de ställer sig till redogörelsen från skunk
Nya Åland 2013-06-17

Tydligen är det här norm och inget uppmärkelseväckande betende, om man ska tro vad ordföranden säger till Ålandstidningen. Så hur ska de kunna bekräfta hennes bild? kommer de att svara utan knussel, när Ehn ringer upp, att säga att de drog fräckisar, backtalde folk och drack alkohol. Och om inte så: räknas inte Rebecca Mattssons skildring då? Borde det inte räcka att en personer säger att något är fruktansvärt fel, för att man ska åtgärda det felet. På studs.

Och så för er som fortfarande undrar varför sexism, rasism, homofobi och allmän intolerans fortfarande existerar:

[Ålandstidningens reporter] Rebecca Mattsson nämner även snuskiga historier och personangrepp. Känner du igen det? [Robert Liewendahl]–Nej. Var och en får själva stå för om någon berättar en rolig historia. Hon är en vuxen person och jag kan inte sitta och säga till någon att du får inte berätta sånt. Jag tycker inte det berättades något stötande. Jag kan inte vara pappa åt vuxna människor. Ålandstidningen 2013-06-18

Jo, det är ditt problem Liewendahl. Nej, du kan inte hindra folk från att säga korkade saker, MEN du kan bemöta det de säger. Visa att de inte är okej. Och det är ingen ”pappa-roll” du behöver inta. Det går att säga det som medmänniska. Och de faller inte på dig ensam utan hela sällskapet som for till Bornholm.

Uppdaterat 2013-06-20 Det blide en alkoholfråga mera än något annat. Om man ska få tro Ålands radio Rapport om kulturdelegationens resa. Skulle gärna sett att det mera handlade om arbetsmiljö. Att ta fram ett policydokument för alkoholintag är mera att behandla syntomen än något annat Ny policy efter kritik om suparresa.
Ledare i Nya Åland signerad Jonas Bladh Finns det en framtid för kulturdelegationen?
Uppdaterat 2013-06-26 Ledare i Nya Åland signerad Nina Fellman Tydlighet om alkohol och offentliga uppdrag

Annonser
Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s