Kan Åland skriva ut sin egen framtid i 3D?

Har ointresserat tittat på när bekanta bygger egna 3d-skrivare. Men tidigare i sommras slog det mig att det kan vara praktiskt. Kanske skulle ö-samhällens grad av självförsörjande kunna förbättras igenom att använda 3-d skrivare.

Om man utgår utifrån att Ö-samhället är isolerat och beroende av kommunikation från andra öar, eller fastland. De vill säga att del av mat-varor, drivmedel, energi, produkter, reservdelar inte kan produceras on location så att säga. De vill säga i 1900-tals samhället där billig olja var grundstenen. Det var billigare att producera någonannastans och billigt att transportera. Det håller sakta på att förändras, och i och med det ö-samhällen behöver igen bli mera självförsörjande.

Mat, energi, och transporter finns det flera lösningar nu, och ännu flera på väg. Men hur är det om det går att kompletera de lösningarna igenom att skapa egen produktion med hjälp av 3-d skrivare för att minska transportbehovet, och ge ett visst självförsörjande när det gäller reservdelar och andra produkter. Hur skulle det vara om man skrev ut en hel eller en reservdel för skrivbordstolen som är trasig. Vilket förlänger livslängden, och friger resurser för annat. För att inte tala om reservdelar till vindkraftverk, istället för att låta det stå still den tid det tar att få fram en reparatör och reservdelar, så kan reparatören skriva ut nya delar på plats.

En del av det här borde kunna gå att göra direkt, och en del ligger i framtiden. Det största frågetecknet är inte tekniken utan juridiken kring patent. Hur man kan ersätta skapare och kreatörer, samtidigt som deras verk är möjliga att reproduceras billigt och nästan helt utan kontroll. Men det hindrar inte exprimenterande, och utforskande av möjligheterna, utan mera att använda tekniken i stor skala. Vilket gör att jag tror att Åland, redan nu, kan ha nytta av ett 3-d skrivarlabb, och börja söka sammarbet med andra (mer eller mindre) isolerade orter, för att främja utvecklingen.

Lite inspiration från TED-talks.


Ett annat bra föreläsning, som inte tar upp 3d skrivaren, men systertekniken att skära ut delar ur större matrialbitar (som plywood) för att skapa byggsatser som sedan kan sätta samman till möbler, hus, båtar, ja nästan vad som helst. I det här fallet hus, men det går definitivt att göra mer än det.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s