Ålandsdelegation till Almedalen, hoppas de inte bränner upp pengarna där

Så var det officiellt, det kommer att åka en ålandsdelegation med m/s Michael Sars till Almedalsveckan. Pressmedelande: Ett skepp kommer lastat med – Åland. Jag har tidigare funderat lite om det här är det bästa man kan göra. Istället för Almedalen och Den Åländska drömmen om Almedalen. Tydligen var Skarven upptagen så Michael Sars får rycka in i ställe.

De kommer alltså att vara i Visby hamn, Måndag till Onsdag, med andra ord på Sverige Demokraterna, Miljöpartiets och Moderaternas partidagar. Vet inte hur det påverkar kampanjandet, men det kan vara intressant att ha i baktanken.

Ålands bidrag till seminariefloran i Visby vecka 27 är:

Åland arrangerar ett eget seminarium på tisdagen kl. 16.00 med rubriken ” Hur ska vi ta tillvara Östersjöns gömda skatter? – världens äldsta champagne”

Låter det som ett seminarie som man inte får missa när andra seminarier och händelser som startar samtidigt är Hur kan en smartare vindkraftsutveckling bidra till jobb, tillväxt och lokal nytta?, World under threat – about respect for international humanitarian law in armed conflicts, Sverige – En global aktör att räkna med eller ett litet land i kalla Norden? ”Nätmobbning – vems ansvar?, Hur långt ska lagstiftarna få bestämma kring tidningspubliceringar?, Innovativ tjänsteupphandling, Museer som drivande aktör i regional Östersjöutveckling bara för att nämna några.

(Sedan måste jag klaga lite på att de inte bryt sig om att formulera seminarienamnet ordentligt. Det låter tråkigt och är väldigt ospecifikt. ”Östersjöns skatter” är vagt och kan innebär allt från kritpipor till guldmynt. ”Gömda skatter” är bara missvisande och ologiskt i det här sammanhanget, det är som att säga att jag låste upp dörren med den borttappade nyckeln. Själv skulle jag gå ut föreslå (utan att veta vad som kommer att tas upp) ”-Att hitta världens äldsta Champagne, en fest med baksmälla” eller ”Champangeförbannelsen, när är det rätt att sälja fornfynd?” och ”Fornfynd eller matvara, hur ska vi se på världens äldsta champagne”).

I mitt tycke är det ett udda val att snacka champangegalesen. Dels för att det bäst kan beskrivas som en flopp ur marknadsföringssynpunkt såhär långt. Dels för att den inte har något att göra med Åland, utan att man tänjer lite på begreppen. (Tänker du Island när jag säger Titanic? Det är det så starkt sammanbandet mellan galeasen och Åland är från vad vi vet idag). Borde inte man istället välja att prata om det åländska samhället som förebild? Speciellt om C2P-kommunikationen ska främja inflyttning framför allt annat. Det är det spåret som de två ministrarna som citeras i pressmeddelandet kör:

Lantrådet – Vi skall visa upp Åland som turistmål, boendeort, den unika självstyrelsen, men framför allt placera Åland i svenskornas medvetande som ett svenskspråkigt samhälle där det är fullt möjligt att bo naturnära men pendla till jobbet i Stockholm, ett modernt samhälle med storslagen småskalighet och en näringsminister som säger … vi har ett näringsliv som går på högvarv och EU:s högsta sysselsättning vill vi förstås också berätta om och kanske locka några inflyttare

Så varför inte dumpa champange-grejejn och köra ett seminarium om ögruppen Åland som framtidssamhället? i ett Europa som enligt tidningsrubrikerna ”krisar” så borde det finnas ett intresse för regioner som det går bra för? Jag menar något mera intressantare borde det väll gå att ta upp (hoppas jag).

Och borde det inte komma en kort motivering varför LR chartrar Michael Sars ett par dagar för att fara till Visby? Vad är det som finns i Visby som det inte går att få tag på någon annanstans?

Själv tror jag mera och mera på det jag skrev när jag hörde almedalsplanerna första gången. Åland behöver de där långsiktiga, dagliga relationerna som sociala medier är bra på. Som twitter. På det behövs det grundjobb som att se till att Åland forsätter att utvecklas, forsätter att ha bra skola, omsorg och arbestmydigheter. Och kanske till och med gör något åt påståendet som facebooksidan ”saker som ålänningar aldrig säger” -Jag är nöjd med vården på ÅHS.

Uppdaterat 16:30 Ålands Radio Åland till Almedalsveckan på Gotland Skrev bland annat följande som sammanfattar hela det tänkta almedalsäventyret bra (?)
Visit Åland kommer att dela ut tusentals små åländska flaggor med texten välkommen till Åland vilket man hoppas ska ge mycket uppmärksamhet.

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Politisk Kommunikation, Public Relations och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ålandsdelegation till Almedalen, hoppas de inte bränner upp pengarna där

 1. 007 skriver:

  Måste tyvärr tillstå att språkpolisen vaknar till av ditt inlägg… inte bara vaknar, den löper fan amok. Jag vet inte ens vad du skriver om för att det är så illa stavat.

  Champagne kan man väl SLÅ UPP, om det blir för svårt?!?

  Sverige, Åland, Grönland och what-have-you inleds med versal, men svenska, åländska och grönländska gör INTE det.

  Man har inte saker i ”baktanken”, man har dem i bakhuvudet.

  SeminariUM förtjänar en egen länk: http://www.iklartext.se/vad-heter-centrum-i-plural/

  Respektera Ålands svenskspråkiga status och öva på språket!

 2. Ping: Min summering av Ålandsdelegationens tre dagar i Visby. | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s