Förlåt, men Nyans Valpejl är värdelös. Ovetenskaplig som den är

Förlåt, men Nyans Valpejl är värdelös. Ovetenskaplig som den är. Jag önskar att det fanns mera att bita i, och det borde gå att ordna. Men den har valpejlen är ger absolut inget matnyttigt förutom att den ger känslan att Nya Åland är tidningen med fingret i tiden. (inte samma sak som att göra det).

Det här är ingen vetenskaplig undersökning men ger en antydan om hur de politiska sympatierna rör sig bland ålänningar just nu.

För det första: Nej, det ger INTE en antydan till om hur de politiska sympatierna rör sig. Om det inte går att stöda resultatet på vetenskaplig metod är resultatet värdelöst. Att sedan skriva det i själva artikeln, visst det gör det mera sympatiskt, men det blir inte bra.

De 50 utfrågade på Maxinge och Mattsson samt de 160 på internet borde har räckt till för en ”vetenskaplig” undersökning. 260 svarande på en enkät var iaf. för ett par år sedan en rätt bra svarsekvens (för Åland). Det skulle gissningsvis ge felprocenten 5 bortåt 10%. (Den lilla urvalsgruppen och begräsningen av plats och tid borde ha gjort att det inte är demografiskt representativ grupp. Vilket, om det är så, i min erfarenhet ge åtminstånde 5%±). Med andra ord, inga förändringar från förra valet går att visa. Det skulle inte vara värt att publicera, men det skulle vara vetenskapligt.

För det andra: vilket är intressant är det sublima men intressanta förslagen på bubblare till nästa val. Det kan vara så att jag är mediaskadad, men att få sitt namn omhuldad i av tidningen Nya Åland (det fanns ingen undertecknad för artikeln som jag kunde hitta, vilket får mig att tro att hela tidningen står bakom uppslaget på sida 4-5 i dagens tidning) passande nog två år innan valet. Det är en gudagåva till tjuvstart före alla andra kanditater. För att inte tala om hur det påverkar diskustionen inom partiet.

edit Ska snyga till ovan stående och kompletera med nyans siffor. Ska också fundera lite på exakt hur dålig information den här undersökningen är. Även om den inte säger något som Nya Åland påstår, så kanske den berättar något annat. Vem vet.

Annonser
Det här inlägget postades i Dagstidningar, Kommunikation, Politisk Kommunikation. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Förlåt, men Nyans Valpejl är värdelös. Ovetenskaplig som den är

  1. Ping: Sorry, men Ålandstidningens valpejl säger inget om opinionen. | Medier och kommunikation på Åländska

  2. Ping: Tre kassa valpejlningar ger en svag lettråd hur landet ligger #axpol | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s