Den Åländska drömmen om Almedalen

Förra sommaren var det tal om att fixa Åländsk representation till Almedalsveckan på Gotland. En ide då var att ta skarven ner till Gotland, en de jag hoppas ide skjutit i sank. Bloggade om det då Istället för almedalen, twitter.

Först kan jag inte låta bli och refektera lite över ordvalet. Är det första och mest smickrande som man tänker på när man hör Gotland och Åland i samma mening är: Snodde inte Ålänningar får av Gotläningarna på Järnåldern?. Och efter att lyft upp det historiska traumat komma med ett hot om att de inte vet vad som kommer hända den här gången. Kanske snor vi saker, kanske inte. Det är lite som om Carl Bildt skulle dra upp den svenska plundringen av Prag 1648 innan ett statsbesök i Tjeckien, och antyder att kanske hans stab kommer att plundra ett par, två, tre museum under deras vistelse.

Sedan kan man reflektera att över att han väljer att lyfta upp de krigiska vikingarna från det numera demitaliserade Åland. När det finns fynd som tyder på att Åland kan ha haft mera smickrande handelsrelationer i österled. Som går att knyta till tesen att Ålänningarna ”alltid” har varit självständiga entrepenörer med havet som hem.

Men till saken …

Det är alltså första gången som Åland från officiellt håll representeras på Almedalsveckan. Vill minnas att spelbolaget PAF har varit där någon tidigare och att flera lokalpolitiker ha förlagt delar av sin semester där. Det är också första gången jag blir riktigt sugen på att göra kvittojournalistik. Ger skattepengarna Bang for the bucks, eller blir det något difust som champnageaktionen som resulterade i … något …. Och kan de visa på någon kortsiktigt och långsiktiga effekter? Vad ska denna närvara konkret leda till? Finns det en lista på personer som ska sökas upp? Vad konkret kan Almedalen ge Åland som inte går att få någon annanstans, och hur stor chans är att vi får det?

Visst Almedalsveckan är häftig, och när det gäller lobbyism så är det lite av en måste grej. Men det är på fel sida sjön, och på fel sida nationsgränsen. Visst finns det frågor där det krävs att svenska mathavare bearbetas, men (rätta mig gärna om jag fel) majoriteten makthavarna som Åland behöver nå sitter i Helsingfors och Bryssel. Åtkomsten till alla SVT nätsändningar på SVT-Play på Åland är ett färskt exempel. Efter disskustion kom det fram att lösningen inte fanns i Stockholm utan i Helsigfors. Borde man inte först att förbättra sina möjligheter att kommunicera österut innan man valsar vidare ut i världen.

Sedan är jag nyfiken på vilken samhällsfråga Åland kommer att lyfta upp och hur det kommer att stå sig med de andra 1 000 utställarna och 2 000 evenemangen i konkurensen om de omkring 20 000 besökarna. Det jag är rädd för är att Ålands samhällsfråga kommer att drunkna i bruset och ser man bara på sifforna ser det inte ut att vara osannolikt. Men om Ålands-represenationen börjar stjäla får lär det nog göra resan värt pengarna i uppmärksamhet.

Nu kan det förstås vara så att det finns en tanke bakom det här, mera än att LR sett almedalsveckan på tv och tänkt att dit måste vi fara nästa sommar. Men skulle det inte vara roligt att höra varför det skulle vara så bra. Bortsett från att det är ”bra PR” för Åland.

Annonser
Det här inlägget postades i Kommunikation, Public Relations och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den Åländska drömmen om Almedalen

  1. Ping: Ålandsdelegation till Almedalen, hoppas de inte bränner upp pengarna där | Medier och kommunikation på Åländska

  2. Ping: Ålands Almedalsäventyr –mera muskler än hjärna? | Medier och kommunikation på Åländska

  3. Ping: Min summering av Ålandsdelegationens tre dagar i Visby. | Medier och kommunikation på Åländska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s