Kyrkoherde målar upp samkönade äktenskap som en framtida samhällsproblem i insändare

_IGP4579Jag är pinsamt dålig på att följa med vad som händer på insändarspalterna. Därför är jag glad för att facebook då och då täcker upp mitt glapp, men inte alltid vad det för upp. Speciellt inte när en kyrkans man pekar ut homosexualitet som ett hot mot samhället som den gången. Insändaren jag tänker på den här gången publicerades den 23 april i Nya Åland Henlandia firar skrivet av Jouni Sinisalo. Jag är lite på det oklara vad han har för roll just nu. Han var tillförordnad kyrkoherde i Lemlands-Lumparlands församling som jag förstår det fram till den 14 april. Och det ska vara någon form av koppling till mariehamns församling, på vars facebook-page jag varseblev om insändaren.  Så kritiken riktar sig främst mot Sinisalo.

För er som inte orkar klicka på länken så här är de två utmärkande delarna enligt mig:

Samhället klarar av att hantera en rattfyllerist per vecka, men om de bler 100 per vecka, blir det ett socialt problem. Samkönade parförhållanden står fortfarande för en så liten del i helheten att de inte tycks ha någon betydelse för nativiteten, men blir de fler så uppstår det problem.

Han jämför alltså en sexualitet med ett brott, men i hans beskrivning är det mera av ett socialt problem. Ett socialt problem som inte är så farligt så länge det är bara något enstaka rattfyllo på vägarna. (Vilket måste vara betryggande för de andra som kör 90 på samma väg). Men det är okej så länge de är få, precis som homosexuella inte är ett problem så länge de är få.

Ett heterosexuellt äktenskap är alltid någonting annat än ett samkönat ´äktenskap´ på grund av denna dimension att kunna bidra till fler skattebetalare. Om samhället går in för att genom lagstiftningsåtgärder gynna sådana lösningar som skadar samhällets grundvalar, liknar det en man som sitter på den gren han sågar av.

Nu går han vidare och påstår att homosexualitet är ett framtida samhällsproblem, en samhällsfara som hotar framtida välfärden. tydligen kommer en neutral lagstiftning också göra att det blir ”farligt” många icke-barnproducerande förhållanden. Vilket är mera ett påstånde än något annat. Det här är illa. Ni för förlåta att jag faller i fällan och refererar till backa till 30-talet. Men det uttrycktes liknande tankar i början på 1900-talet med rasbiologiska institutet och rashygien. Nu handlar det inte om tvångssteriliseringar och eutanasi utan bara att hindra dem att få samma rättigheter som oss andra. Men i bägge fallen fanns det en framtid som det skulle värnas om, och en minoritet som hotade den.

Den homofobi som han utrycker borde bemötas. Av kyrkan, av församlingarna, av samhället i stort. För det är inte en intern kyrkofråga som dyftas, det är frågan om två individer ska kunna få ingå äktenskap oavsett vilket kön de bägge har. Det är ett steg mot att alla ska ses som lika inför lagen, inte ett steg mot en samhällskollaps.

En liten tröst är att det finns de som ställer sig frågande på Mariehamns församlings facebooksida.

Uppdaterat 2013-04-29 11:09 Mariehamns församling har inget med det här att göra utan det något som enbart berör Lemland-Lumparlands församling. Om jag ska förstå svaret som mariehamns församling ger via deras kyrkoherde Jan-Erik Karlsström:

Screen shot 2013-04-29 at 11.12.20 AM

Det här inlägget postades i Åsikter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s