Holmgång v. 17 –Huvudstadskonferans och sociala medier

Ekonomi Bloggen Ekonomi etc. läser Pensionsfondens verksamhetsberättelse och undrar för vem den egentligen skrevs. Och varför det saknas jämförelser, prognoser med mera. Vad saknas i Pensionsfonden.

Nordisk huvudstadskoferans i Stockholm Är en uppmärksammad händelse den här veckan. Både Sara Kemetter (s) och Petri Carlsson (m) bloggade om koferensen, vars tema var urbanisering och globalisering. Men med lite olika vinklingar Carlsson fokuserade på människorna (och verkar vara lite starstruck av kronprinssesan) En lyckad huvudstadskonferens medan Kemetter på frågorna och problemen. Nordisk Huvudstadskonferens. Som ska vara bemötas med bättre universitet och i Ålands fall, koncentrerara sig på sjöfart.
Själv är jag mest nyfiken på hur problematiserande de var över begreppet globalisering. Ett sätt att beskriva det är att säga att globalisering är den ökade rörligheten av människor, kapital och information. Två av dem händer just nu, en av dem händer inte. Men trots det framställs det att människor rör på sig över världen som aldrig förr. Men de flesta som använder ordet globalisering verkar anse att alla tre händer just nu, och förväntas öka. De flesta flyttar inte alls, och i den mån de gör det så blir det till grannländer eller länder med samma språk. Väldigt få flyttar ”långt”. De gör också att problemen och möjigheterna med globaliseringen blir lite annorlunda. Orter får dras med de människor de har (med ett litet tillskott), men får tillgång till kapital och information globalt. Vilket ger en annan spelplan än om de får alla delar av globaliseringen. Man behöver alltså använda alla människor i ortens samhälle för att det ska gå så bra som möjligt.
Urbaniseringen däremot är inte lika otydlig som tur är.

Sociala medier Fredrik Karlström (obs) förundras över internets genomslagskraft. Sociala medier och dess genomslag. Själv skulle jag plocka ner kraften i hans exempel, och titta på effekt. Går det att visa att flera unga har läst hans råd, och fått jobb tack vara dem. Sedan har vi den sista bilden, kon med flickan. Perfekt bild att sälja mjölkindustrin som försöker expandera på Åland. Går det dessutom att forsätta med att ge sprida liknande bilder på samma tema, bygger man på bilden av bullerby känslan för mjölkindustin. På samma sätt som Pågens bakar sitt bröd med kärlek, fast i industriell skala.

ÅHS Socialdemokraterna föreslår Mia Hanström (s) som ny ordförande för ÅHS ledning. Det skriver Carina Aaltonen (s) på sin blogg. Partiet har sagt sitt. Rent formellt blir hon utsedd imorgon, måndag, om allt går som det ska.

Annonser
Det här inlägget postades i Främlingsfientlighet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s